Bomvol smaak, wat zuurder en bitterder dan een sinaasappel, maar niet zo bitter als een grapefruit: we hebben het over de bloedsinaasappel! Deze vrucht is maar een aantal maanden per jaar beschikbaar, van december tot april. Vandaag gebruik je hem om de kip heerlijk sticky te maken. Kippendij is extra mals, bevat meer vet dan kipfilet, en is daardoor voller van smaak en lekker sappig.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Bloedsinaasappel
100 gram
Pastinaak
1 stuk(s)
Rode ui
1 stuk(s)
Kippendijfilet
85 gram
Parelgerst
(Bevat Gluten)
75 gram
Haricots verts
2.5 gram
Verse tijm
(Kan bevatten Selderij)
50 gram
Spekblokjes
½ el
Honing
¼ el
Mosterd
1 el
Olijfolie
1 tl
Witte balsamicoazijn
1 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
⅓ stuk(s)
Groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pers de helft van de bloedsinaasappel uit en snijd de overige bloedsinaasappel in plakken. Meng in een kom 3 el van het sap per persoon met de honing, de mosterd, de olijfolie en de witte balsamicoazijn en breng op smaak met peper en zout. Schil de pastinaak en snijd in de lengte in kwarten. Snijd de rode ui in parten.
Leg de pastinaak en de rode ui in een ovenschaal en besprenkel met de helft van de bloedsinaasappeldressing. Bak 20 minuten in de oven. Wrijf ondertussen de kippendij in met peper en zout. Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kippendij 3 – 5 minuten per kant. Haal de pastinaak en de ui uit de oven, leg de kip erop en schenk het bakvet erover. Bak samen nog 10 minuten in de oven.
Kook ondertussen 300 ml water per persoon in een pan met deksel voor de parelgerst. Verkruimel 1/3 bouillonblokje per persoon boven de pan en kook de parelgerst, afgedekt, in 25 – 35 minuten gaar en droog. Snijd de haricots verts in twee gelijke delen.
Haal de ovenschaal, als de baktijd is verstreken, uit de oven en leg de bloedsinaasappelplakken tussen de kip, ui en pastinaak. Leg ook de takjes tijm in de schaal. Besprenkel het geheel met de overige dressing en rooster nog 10 – 15 minuten boven in de oven.
Verhit ondertussen de overige roomboter in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de spekblokjes met de haricots verts in 5 – 8 minuten knapperig. Voeg de gekookte parelgerst toe aan de koekenpan, roer goed door en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de parelgerstsalade met daarop de kippendij, de rode ui en de pastinaak uit de oven.