Voor dit recept keken we aandachtig in de potten en pannen van onze grootmoeder. Die fleurde de rode kool en appel in deze Vlaamse klassieker altijd op met een vleugje nootmuskaat en kaneel. Serveer met kippenworst en verwarmende pureepatatjes ernaast. Smakelijk!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Appel
1 stuk(s)
Nootmuskaat
150 gram
Gesneden rodekool
(Kan bevatten Selderij)
¼ tl
Gemalen kaneel
300 gram
Kruimige aardappelen
1 stuk(s)
Kipsaucijs
1.5 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 el
Witte balsamicoazijn
1 tl
Bruine suiker
1 tl
Mosterd
scheutje
Melk
(Bevat Melk (inclusief lactose))
naar smaak
Peper en zout
Snijd de ui in ringen. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Rasp met een fijne rasp een mespuntje van de nootmuskaat per persoon.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur en fruit de ui 2 – 3 minuten. Voeg daarna in delen de rode kool toe. Voeg dan de stukjes appel en 1 el witte balsamicoazijn per persoon toe en bak, afgedekt, 4 – 5 minuten op laag vuur.
Voeg per persoon 120 ml water, 1 tl bruine suiker, 1/4 tl kaneel en een mespuntje nootmuskaat toe. Roer goed door en kook het geheel, afgedekt, 40 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout. Het kookvocht moet na afloop bijna helemaal ingekookt zijn. Roer regelmatig door en voeg eventueel water toe wanneer het te droog wordt.
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot puree. Voeg 1/2 el roomboter per persoon en een scheutje melk toe om het geheel smeuïg te maken. Roer er 1 tl mosterd per persoon door en breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel en bak de kipworst in 2 – 3 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Dek vervolgens de pan af en bak 10 – 12 minuten op gemiddeld vuur. Keer de worst regelmatig om.
Verdeel de aardappelpuree over de borden en schep de rode kool ernaast. Leg de kipworst op de puree.