Je brengt de spruiten op smaak met gomasio-kruidenmix - een smaakmaker op basis van sesamzaad en tuinkruiden.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Kipworst
2 stuk(s)
Wortel
200 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Ui
1 snufje
Nootmuskaat
¼ zakje(s)
Gomasio-tuinkruidenmix
(Bevat Sesamzaad, Selderij)
10 ml
Ketjap manis
(Bevat Soja, Tarwe)
100 gram
Spruiten
5 ml
[Plantaardige] melk
¾ el
Mosterd
1 el
[Plantaardige] boter
¼ stuk(s)
Zoutarm kippenbouillonblokje
¾ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
1 tl
Zwarte balsamicoazijn
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de spruiten. Meng op een bakplaat met bakpapier de spruiten met per persoon: 1 tl honing, 1 tl zwarte balsamicoazijn, 1/4 el olijfolie, peper en zout. Rooster de spruiten 15 - 20 minuten in de oven.
Weetje: Spruitjes zijn rijk aan calcium voor sterkte botten en tanden, ijzer voor je energieniveau, vitamine E voor een sterk immuunsysteem en vezels voor gezonde darmen.
Was of schil de aardappelen en wortels en snijd beide in grove stukken. Zet de aardappel en wortel onder water in een pan met deksel en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Snijd de rode ui in halve ringen. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de kipworstjes in 2 - 3 minuten rondom bruin. Voeg vervolgens de halve uienringen toe en dek de pan af. Bak 4 - 6 minuten op middelhoog vuur, of tot de worst gaar is. Keer regelmatig om.
Voeg per persoon: 1/2 el ketjap, 1/2 el mosterd, 1 el roomboter en 1/4 bouillonblokje toe aan de pan met de worst. Roer goed door en blus af met 60 ml water per persoon. Zet het vuur laag en laat de jus inkoken tot serveren.
Stamp met een aardappelstamper de aardappel en wortel tot een grove puree. Voeg 1/4 el mosterd per persoon en een scheutje melk of kookvocht toe en stamp goed door. Breng op smaak met 1 mespuntje nootmuskaat per persoon, peper en zout.
Verdeel de aardappel-wortelpuree over de borden. Schep de geroosterde spruiten ernaast en besprenkel met de gomasio-tuinkruiden. Serveer de worst ernaast. Verdeel de jus over de worst en puree.