De schimmel in blauwe kaas is penicillium, een onschadelijke, eetbare schimmel die wordt toegevoegd om de kenmerkende blauwe aderen en de uitgesproken pittige smaak te creëren.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
200 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Hamburgerbroodje met sesam
(Bevat Sesamzaad, Soja, Tarwe, Melk (inclusief lactose) Kan bevatten Noten, Gluten)
1 stuk(s)
Hamburger van gemengd gehakt
(Bevat Eieren, Tarwe Kan bevatten Selderij, Soja, Mosterd)
1 stuk(s)
Ui
25 gram
Blauwekaasblokjes
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Little gem
1 stuk(s)
Tomaat
½ el
Olijfolie
½ el
[Plantaardige] boter
1 tl
Suiker
30 ml
Water
2 tl
Zwarte balsamicoazijn
1 tl
Extra vierge olijfolie
naar smaak
[Plantaardige] mayonaise
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 210 graden. Was of schil de aardappelen en snijd in frieten van 1/2 - 1 cm breed.
Gezondheidstip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Serveer dan het broodje hamburger zonder de frieten. Deze kun je op een andere dag deze week verwerken in een soep, salade of ander gerecht.
Meng de frieten in een kom met een scheutje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout (zie Tip). Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 – 40 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om.
Tip: Om afwas te besparen kun je de frieten ook direct op de bakplaat met bakpapier mengen met olijfolie, peper en zout.
Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Verhit een pan zonder olie op middelhoog vuur. Bak de uienringen met een snuif zout in de droge pan. Voeg, zodra de uien donkerder beginnen te worden, de helft van de boter toe. Dit duurt ongeveer 6 - 8 minuten. Verlaag het vuur en bak de uienringen nog 3 - 4 minuten. Roer regelmatig door. Blus vervolgens af met de helft van de suiker, de helft van de zwarte balsamicoazijn en de aangegeven hoeveelheid water. Bak nog 2 - 3 minuten en houd warm tot serveren.
Begin aan deze stap wanneer de frietjes nog maar 10 minuten in de oven moeten. Verhit de overige boter in een pan met deksel op middelhoog vuur. Bak de burger 5 minuten op één kant, keer daarna om en bedek met de blauwe kaas. Bak de burger nog, afgedekt, 5 minuten op de andere kant. Zet daarna het vuur uit en leg afgedekt opzij.
Snijd het brood open en verwarm 2 - 3 minuten in de oven. Meng in een saladekom de extra vierge olijfolie met de overige balsamicoazijn en de overige suiker. Breng op smaak met peper en zout. Leg 2 slablaadjes per persoon apart om later te gebruiken en snijd de rest grof. Snijd de tomaat in blokjes. Voeg de tomaat en fijngesneden sla toe aan de saladekom met de dressing en schep goed om.
Besmeer de broodhelften met mayonaise naar smaak. Beleg met de burger, de gekaramelliseerde ui, de achtergehouden slablaadjes. Serveer met de ovenfrietjes, de overige salade en mayonaise naar smaak.