Een heerlijke balans tussen zoet, zout en zuur, de Aziatische keuken kan het! In dit gerecht combineer jij het zoute spek met zoete sojasaus en zoetzure wortel.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Knoflookteen
2 stuk(s)
Speklap
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
1 stuk(s)
Wortel
75 gram
Witte langgraanrijst
½ stuk(s)
Ui
½ zakje(s)
Koreaanse kruidenmix
(Bevat Tarwe, Sesamzaad, Soja)
50 gram
Sojascheuten
½ zakje(s)
Zoete Aziatische saus
(Bevat Soja, Tarwe)
25 gram
Radicchio en romaine
½ el
Zonnebloemolie
½ el
Suiker
1 el
Wittewijnazijn
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
1 el
Water voor saus
naar smaak
Peper en zout
Breng water aan de kook in een ruime pot met deksel voor de rijst. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de speklap in stukjes van 1 cm en meng in een kom met de helft van de knoflook en de helft van de sojasaus. Breng op smaak met peper en zout. Zet opzij en laat minimaal 10 minuten marineren.
Rasp de wortel met een grove rasp. Maak in een kom een dressing van per persoon: 1 el wittewijnazijn, 1/2 el suiker en een snuifje zout. Meng de wortel met de dressing. Zet opzij en schep af en toe om.
Weetje: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem.
Kook de rijst, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen. Snijd ondertussen de ui in dunne halve ringen.
Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een pan op hoog vuur. Bak de ui en de gemarineerde speklap 7 - 10 minuten (zie Tip). Voeg de Koreaanse kruiden toe en draai het vuur laag. Voeg dan per persoon: 1 tl honing en 1 el water toe. Roer goed door tot er een saus ontstaat.
Tip: Draai het vuur iets lager indien nodig om aanbranden te voorkomen.
Voeg de sojascheuten en de overige knoflook en sojasaus toe aan de pan met de speklap en bak nog 2 - 3 minuten op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Snijd grote stukken sla eventueel kleiner.
Verdeel de rijst over kommen. Serveer de sla, zoetzure wortel en speklap met sojascheuten op de rijst. Besprenkel het geheel met de zoete Aziatische saus.