Wist je dat cranberry is afgeleid van het Duitse kraanbere? Het bloemetje van de plant doet namelijk denken aan een kraanvogel!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
¼ stuk(s)
Ui
2.5 gram
Verse krulpeterselie
1 snufje
Nootmuskaat
250 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Prei
100 gram
Gemengd gekruid gehakt
(Kan bevatten Selderij, Soja, Gluten, Eieren, Mosterd)
25 gram
Panko paneermeel
(Bevat Tarwe)
40 gram
Cranberrychutney
100 gram
Pastinaak
30 ml
[Plantaardige] melk
1.25 el
[Plantaardige] boter
125 ml
Zoutarme groentebouillon
1 tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui zeer fijn en snijd de krulpeterselie fijn. Rasp ongeveer 1 mespuntje nootmuskaat per persoon.
Bereid de bouillon. Schil de aardappelen en de pastinaak en snijd in grove stukken. Halveer de prei in de lengte en snijd vervolgens in stukken van 10 cm lang.
Leg het gehakt in een kom. Voeg de melk, de panko, de gesnipperde ui, de geraspte nootmuskaat, de helft van de krulpeterselie, peper en zout toe aan de kom. Kneed tot een stevige bal.
Vet een ovenschaal in met 1/4 el roomboter per persoon. Leg de gehaktbal erin en druk een beetje aan tot het de vorm van een broodje krijgt. Bak 20 – 30 minuten in de oven (zie Tip).
Tip: Maak je het gehaktbrood voor meer dan twee personen? Dan kan het langer duren voordat het brood gaar is. Verleng de oventijd en houd de garing goed in de gaten. Leg eventueel wat klontjes roomboter op het gehaktbrood - zo wordt het nog smeuïger!
Verhit ondertussen 1/2 el boter per persoon in een sauteerpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de prei 3 – 4 minuten. Blus af met de bouillon en laat, afgedekt, 15 minuten zachtjes koken. Breng ondertussen water aan de kook in een ruime pot met deksel. Kook de aardappelen en pastinaak, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet af en stamp met een aardappelstamper tot een fijne puree. Voeg 1/2 el boter per persoon, de mosterd en een scheutje melk toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd het gehaktbrood in sneetjes en verdeel de sneetjes over de borden. Besprenkel met het achtergebleven bakvet uit de ovenschaal. Schep de aardappel-pastinaakpuree en de gesmoorde prei ernaast en serveer met de cranberrychutney. Garneer de puree met de overige krulpeterselie.