Kruidige bobotie van rundergehakt en boontjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kruidige bobotie van rundergehakt en boontjes

Kruidige bobotie van rundergehakt en boontjes

met appel, bloemkool en rijst

Typisch aan bobotie is de verrassende combinatie van zoet, hartig, kruidig én romig. Wist je dat dit recept voor het eerst in een Nederlands kookboek verscheen in 1609?

Allergenen:
Selderij
Mosterd
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

100 gram

Sperziebonen

50 gram

Bloemkoolroosjes

(Kan bevatten Selderij)

100 gram

Rundergehakt

(Kan bevatten Eieren, Mosterd, Selderij, Soja, Gluten)

1 stuk(s)

Laurierblad

⅓ zakje(s)

Currypoeder

(Bevat Selderij, Mosterd)

0.45 tl

Gemalen kurkuma

½ stuk(s)

Appel

25 gram

Biologische zure room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

20 gram

Mangochutney

70 gram

Surinaamse rijst

Zelf toevoegen

½ el

[Plantaardige] boter

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)413 kcal
Energie (kJ)1726 kJ
Vetten30.2 g
waarvan verzadigd15.6 g
Koolhydraten9.4 g
waarvan suikers5.3 g
Vezels5.6 g
Eiwitten22.9 g
Zout0.3 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Grote hapjespan met deksel
Ovenschaal

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de sperziebonen. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd de sperziebonen in 2 gelijke stukken.

Gehakt bakken
2

Kook de sperziebonen met de bloemkoolroosjes, afgedekt, 7 – 8 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af, spoel af onder koud water en laat uitstomen zonder deksel. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een grote hapjespan met deksel. Fruit de ui en knoflook 2 - 3 minuten op middelmatig vuur. Voeg het rundergehakt toe, roer goed door zodat het gehakt fijn wordt en bak in 3 - 5 minuten bruin.

Smaakmakers bakken
3

Voeg de sperziebonen, de bloemkoolroosjes, het laurierblad en per persoon 1 tl kerriepoeder en 1/2 tl kurkuma toe aan het gehakt. Meng goed en breng op smaak met peper en zout. Laat afgedekt nog 5 minuten sudderen op laag vuur. Breng ruim water aan de kook in een andere pan met deksel voor de rijst.

Bobotie maken
4

 Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Meng de crème fraîche, de appelblokjes en de mangochutney door het gehaktmengsel en verhit 1 minuut. Giet het gehaktmengsel in een ovenschaal. Druk het met de bolle kant van een lepel goed aan. Bak de bobotie 12 -15 minuten in de oven.

Rijst koken
5

Kook ondertussen de rijst in 10 - 12 minuten gaar. Giet af indien nodig. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Schep de bobotie op de borden (zie Tip). Serveer met de rijst.

Tip: Vergeet het laurierblad er niet uit te halen!