Typisch aan bobotie is de verrassende combinatie van zoet, hartig, kruidig én romig. Wist je dat dit recept voor het eerst in een Nederlands kookboek verscheen in 1609?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Sperziebonen
50 gram
Bloemkoolroosjes
(Kan bevatten Selderij)
100 gram
Rundergehakt
(Kan bevatten Eieren, Mosterd, Selderij, Soja, Gluten)
1 stuk(s)
Laurierblad
⅓ zakje(s)
Currypoeder
(Bevat Selderij, Mosterd)
0.45 tl
Gemalen kurkuma
½ stuk(s)
Appel
20 gram
Mangochutney
(Bevat Mosterd)
75 gram
Witte langgraanrijst
25 gram
Roomkaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ el
[Plantaardige] boter
5 ml
[Plantaardige] melk
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng water aan de kook in een ruime pot met deksel voor de sperziebonen. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd de sperziebonen in 2 gelijke stukken.
Kook de sperziebonen met de bloemkoolroosjes, afgedekt, 7 – 8 minuten in de pot met deksel. Giet daarna af, spoel af onder koud water en laat zonder deksel uitstomen. Verhit 1/2 el boter per persoon in een grote sauteerpan met deksel op middelmatig vuur. Fruit de ui en knoflook 2 - 3 minuten. Voeg het rundergehakt toe en bak het in 3 minuten los op middelhoog vuur.
Voeg de sperziebonen, de bloemkoolroosjes, het laurierblad en per persoon: 1 tl currypoeder en 1/2 tl kurkuma toe aan het gehakt. Meng goed en breng op smaak met peper en zout. Laat, afgedekt, nog 5 minuten sudderen op laag vuur. Breng water aan de kook in een andere ruime pot met deksel voor de rijst.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Meng de roomkaas, de appelblokjes, de mangochutney en een scheutje melk door het gehaktmengsel en verhit 1 minuut. Giet het gehaktmengsel in een ovenschaal. Druk het met de bolle kant van een lepel goed aan. Bak de bobotie 12 - 15 minuten in de oven.
Kook ondertussen de rijst in 10 - 12 minuten gaar. Giet af indien nodig. Breng op smaak met peper en zout.
Schep de bobotie op de borden (zie Tip). Serveer met de rijst.
Tip: Vergeet het laurierblad er niet uit te halen!