Kruidige gehaktballen met frisse lentestamppot
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kruidige gehaktballen met frisse lentestamppot

Kruidige gehaktballen met frisse lentestamppot

De jus geef je een twist door de toevoeging van verse tijm

Dit is een echte lentestamppot! Je maakt deze stamppot namelijk van Italiaanse veldsla en frisse Mediterrane tomaten. De gehaktballen die je bij de stamppot serveert, maak je van het gehakt van het Maas-Rijn-IJsselrund (MRIJ). Dit ras loopt in het voorjaar en in de zomer heerlijk buiten in Nederland.

Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd
NiveauMakkelijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

120 gram

Rundergehakt

300 gram

Kruimige aardappelen

½

Rode ui

2 takje(s)

Verse tijm

(Kan bevatten Selderij)

30 gram

Zongedroogde tomaten

125 gram

Veldsla

Zelf toevoegen

1 el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

scheutje

Melk

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 tl

Mosterd

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

/ per gerecht
Energie (kcal)727 kcal
Energie (kJ)3042 kJ
Vetten31 g
waarvan verzadigd14 g
Koolhydraten72 g
waarvan suikers0 g
Vezels13 g
Eiwitten34 g
Zout0 g

Instructies

1

Was de aardappelen (irene) grondig en snijd in kwarten. Zorg dat de aardappelen net onder water staan in een grote pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en kook in 15 minuten gaar. Giet af, bewaar een klein gedeelte van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Draai 3 gehaktballen per persoon
2

Kneed het gehakt en draai 3 gehaktballen per persoon. Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan en bak de gehaktballen eerst op hoog vuur rondom en daarna 12 minuten op middelmatig vuur.

3

Snipper ondertussen de rode ui en ris de tijmblaadjes van de takjes. Bak de rode ui en de helft van de tijm meteen na het snijden met de gehaktballen mee.

4

Snijd de semigedroogde tomaten klein en scheur de veldsla klein.

Voeg de veldsla bij de puree
5

Stamp de aardappelen tot een grove puree. Voeg de overige roomboter en een scheutje melk en/of kookvocht toe om het smeuïg te maken. Voeg de mosterd, semigedroogde tomaten en overige tijm toe en breng goed op smaak met peper en zout. Voeg daarna de veldsla toe.

Maak de jus
6

Maak de jus als volgt: bewaar de gehaktballen bij de stamppot en houd afgedekt warm. Schenk een scheutje kokend water of kookvocht van de aardappelen in de koekenpan en roer goed over de bodem van de pan. Voeg eventueel een extra klontje roomboter toe en bestrooi met peper en zout.

Verdeel de stampot over de borden
7

Verdeel de stamppot over de borden. Schenk de jus over de stamppot en serveer met de gehaktballen.

Tip! Wil je luchtigere gehaktballen? Voeg dan een ½ ei en 1 el broodkruim of een ½ verkruimeld beschuitje per persoon toe aan het gehakt.