In de #WeekZonderVlees, wat het deze week in Nederland is, zetten wij een aantal van onze vega-favorieten in het zonnetje en daarbij mag deze romige lasagne niet ontbreken. Je maakt als een echte chef zelf een roux van boter en bloem, die de basis vormt voor de lekkerste sauzen. Vandaag maak je een saus van room, grana padano, salie, oregano en verse tijm.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Prei
½ stuk(s)
Courgette
4 bosje(s)
Verse tijm
(Kan bevatten Selderij)
4 bosje(s)
Verse oregano
2 leaves
Verse salie
¼ pak(ken)
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
25 gram
Geraspte grana padano
(Bevat Eieren, Melk (inclusief lactose))
2 stuk(s)
Lasagnebladen
(Bevat Gluten, Eieren)
200 ml
Groentebouillon
1 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 el
Bloem
½ tl
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng 250 ml water per persoon aan de kook in een pan met deksel en verkruimel er ¼ bouillonblokje per persoon boven. Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snijd de prei in dunne ringen en ris de blaadjes van de takjes tijm. Pluk de blaadjes van de takjes oregano en de salie en snijd fijn.
Verhit de roomboter in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit de knoflook 1 minuut. Voeg de bloem toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg ⅓ van de bouillon toe en roer met een garde tot de bouillon is opgenomen. Wacht totdat de saus zachtjes kookt en herhaal deze handeling nog 2 keer met de overige bouillon.
Laat de saus vervolgens 3 – 4 minuten koken op middelmatig vuur, of totdat hij iets is ingedikt. Voeg de verse kruiden en de prei toe en laat nog eens 3 – 4 minuten zachtjes koken op middellaag vuur. Voeg ten slotte de kookroom en peper toe en roer goed door.
Snijd of schaaf ondertussen de courgette in flinterdunne plakken. Vet een ovenschaal in met de olijfolie. Schenk, om te beginnen, een dun laagje saus in de ovenschaal. Bedek met een deel van de lasagnebladen en druk deze goed aan. Verdeel de plakken courgette over de lasagnebladen en bedek weer met een laagje saus. Herhaal tot bijna alle saus is gebruikt.
Zorg ervoor dat je eindigt met een laagje saus en bestrooi de lasagne met de geraspte grana padano. Bak de lasagne 20 – 25 minuten in de oven, of totdat hij een mooi krokant korstje krijgt.
Laat de lasagne voor het serveren 3 minuten rusten, zodat de lasagne steviger wordt. Verdeel de lasagne over de borden.