Meatier burger met gekaramelliseerde witloof
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Meatier burger met gekaramelliseerde witloof

Meatier burger met gekaramelliseerde witloof

met aardappelschijfjes en frisse salade

In dit recept karamelliseer je de witloof. De zoete honing is perfect om de iets bittere smaak van witloof uit te balanceren.

Labels:
Extra groente
Familie
Allergenen:
Mosterd

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

250 gram

Aardappelen

1.5 stuk(s)

Witloof

10 gram

Pompoenpitten

(Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)

30 gram

Mesclun

1 stuk(s)

Meatier-burger

(Bevat Mosterd Kan bevatten Melk (inclusief lactose), Eieren, Selderij, Soja, Gluten, Sesamzaad)

Zelf toevoegen

¼ tl

Mosterd

1 el

[Plantaardige] boter

¼ tl

Wittewijnazijn

½ el

Olijfolie

½ el

Extra vierge olijfolie

½ el

Honing [of plantaardig alternatief]

1 el

[Plantaardige] mayonaise

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)933 kcal
Energie (kJ)3905 kJ
Vetten60 g
waarvan verzadigd19.8 g
Koolhydraten61.4 g
waarvan suikers13.3 g
Vezels12 g
Eiwitten31.4 g
Zout2.3 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Bakplaat met bakpapier
Keukenpapier
Hapjespan of grote koekenpan
Deksel
Koekenpan
Saladekom

Instructies

Koken en snijden
1

Breng water aan de kook in een ruime pot met deksel voor de aardappelen en verwarm de oven voor op 220 graden. Was de aardappelen grondig, snijd in schijfjes van 1/2 cm en kook 5 minuten in de pot met deksel. Snijd ondertussen de witloof in de lengte in partjes. Laat de harde kern zitten zodat de bladeren niet losgaan.

Aardappelen bakken
2

Giet de aardappelen af, dep droog met keukenpapier en verspreid over een bakplaat met bakpapier. Besprenkel de aardappelen met 1/2 el olijfolie per persoon. Bak de aardappelen 20 minuten in de oven.

Weetje: Wist je dat aardappelen supergezond zijn? Ze zitten vol vezels, zijn rijk aan vitaminen (B6, B11, C) en bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor een gezonde bloeddruk en zorgt voor een goede werking van de zenuwen en spieren.

Witloof bakken
3

Verhit ondertussen de helft van de boter in een sauteerpan of grote gewone pan met deksel en bak de witloof 1 minuut rondom op hoog vuur. Zet het vuur lager, bestrooi de witloof met peper en zout en bak, afgedekt, 10 – 15 minuten.

Salade maken
4

Verhit ondertussen een pan zonder olie op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen. Haal uit de pan. Meng in een saladekom de mosterd en wittewijnazijn met de extra vierge olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Meng de sla door de dressing.

Burger bakken
5

Verhit, als de aardappelen en de witloof bijna klaar zijn, 1/2 el boter per persoon in dezelfde pan op middellaag vuur en bak de burger ongeveer 3 - 5 minuten per kant. Breng op smaak met peper en zout en laat 1 minuut rusten. Zet het vuur van de witloof hoog, voeg de honing toe en karamelliseer de witloof 2 minuten (zie Tip). Schep tussendoor voorzichtig om.

Tip: Maak je dit recept voor kinderen? Proef de witloof voor je het serveert en voeg extra honing toe als het te bitter is.

Serveren
6

Verdeel de witloof, de aardappelen en de burger over de borden en serveer met de salade en de mayonaise. Garneer de salade met de pompoenpitten.

Weetje: Dit gerecht bevat meer dan 250 gram groente en dat is meer dan de ADH. Met 1 portie krijg je veel ijzer, calcium, vitamine C en meerdere B-vitaminen binnen.