Deze rijstbowl is geïnspireerd door de populaire poké bowl. Dit van oorsprong Hawaiiaans gerecht met rauwe vis eet je traditioneel zonder extra’s en uit een plastic bakje, maar de poké-trend is juist om de bowl aan te kleden met groenten, rijst en andere toppings. Vandaag maak je een vegetarische variant, zonder vis dus, maar mét Mexicaanse invloeden als avocado, bonen en koriander.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
100 gram
Zoete aardappel
½ tl
Paprikapoeder
40 gram
Basmatirijst
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Tomaat
½ stuk(s)
Avocado
¼ blik(ken)
Mais
½ blik(ken)
Bonen
½ tl
Gemalen komijnzaad
4 bosje(s)
Verse koriander
(Kan bevatten Selderij)
½ stuk(s)
Limoen
1.5 el
Olijfolie
naar smaak
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de bataat en snijd de bataat in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Meng de bataat op een bakplaat met bakpapier met het paprikapoeder en 1 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout en bak 20 – 25 minuten in de oven, of tot ze gaar zijn. Schep halverweg om.
Kook ondertussen 250 ml water per persoon in een pan met deksel en kook de basmatirijst, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet daarna als het nodig is af, laat zonder deksel uitstomen en breng de rijst op smaak met peper en zout.
Pers of snijd ondertussen de knoflook fijn en snijd de tomaat in kleine blokjes. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Giet de mais af in een vergiet en bewaar in een kom. Giet vervolgens de zwarte bonen af in hetzelfde vergiet.
Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de knoflook en de komijn 1 minuut, voeg de zwarte bonen en de tomaten toe en roerbak nog 2 – 3 minuten. Breng op smaak met peper en zout en eventueel extra vierge olijfolie naar smaak. Bewaar de gebakken bonen en tomaat in een kom. Bak in dezelfde pan de mais 2 – 3 minuten.
Snijd ondertussen de koriander grof en snijd de limoen in partjes. Prak in een kleine kom de avocado fijn met een vork. Voeg hier het sap van 1 limoenpartje per persoon, de helft van de koriander, en peper en zout naar smaak aan toe. Proef en voeg eventueel meer limoensap toe.
Verdeel de rijst over diepe borden of kommetjes. Verdeel alle ingrediënten rondom de rijst in de kom. Serveer met een schep geprakte avocado en garneer met de overgebleven koriander en limoen.