De rookworst in dit recept is op ambachtelijke wijze gemaakt - met duurzaam varkensvlees en gerookt boven beukenhout.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
300 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Gele wortel
1 stuk(s)
Wortel
1 stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Varkensrookworst
25 gram
Spekreepjes
20 gram
Rucola
naar smaak
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
1 el
[Plantaardige] boter
5 ml
[Plantaardige] melk
Kook ruim water in een grote pan met deksel voor de aardappelen en de wortels. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in grove stukken. Schil de oranje en gele wortel met een dunschiller. Snijd beide in grove stukken. Snijd de rode ui in halve ringen.
Tip: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem.
Kook de aardappelen met de wortels 15 – 18 minuten, afgedekt, in de pan met deksel. Leg in de laatste 5 minuten de varkensrookworst erbij. Giet daarna af en bewaar een beetje kookvocht. Bewaar de rookworst apart. Stamp met een aardappelstamper de aardappelen en wortelen tot een grove stamppot.
Verhit ondertussen een hapjespan op middelhoog vuur en bak de rode ui, zonder boter of olie, met een snuf zout 2 – 3 minuten. Verlaag het vuur, voeg per persoon ½ el roomboter toe en bak nog 10 – 15 minuten op middelmatig vuur (zie Tip).
Tip: Door het vuur laag te houden worden de uien zacht en zoet. Voor krokantere uitjes zet je het vuur hoger - ze smaken dan wel minder zoet.
Verhit ondertussen een koekenpan, zonder boter of olie, op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 5 - 6 minuten krokant. Breng in een kom de rucola op smaak met extra vierge olijfolie, peper en zout.
Voeg de spekblokjes met bakvet, 1/2 el roomboter per persoon en een klein scheutje melk toe aan de hutspot. Roer door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Maak op elk bord een bedje van rucola. Schep de hutspot erop en serveer met de rookworst. Schep de gebakken ui over de hutspot.