NL: Zoete hutspot met rookworst en spekjes BE: Zoete stoemp met rookworst en spekjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
NL: Zoete hutspot met rookworst en spekjes BE: Zoete stoemp met rookworst en spekjes

NL: Zoete hutspot met rookworst en spekjes BE: Zoete stoemp met rookworst en spekjes

met gekleurde wortel en gebakken rode ui

De rookworst in dit recept is op ambachtelijke wijze gemaakt - met duurzaam varkensvlees en gerookt boven beukenhout.

Labels:
Familie
Extra groente
Familie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd20 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

300 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Gele wortel

1 stuk(s)

Wortel

1 stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Varkensrookworst

25 gram

Spekreepjes

20 gram

Rucola

Zelf toevoegen

naar smaak

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

1 el

[Plantaardige] boter

5 ml

[Plantaardige] melk

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)806 kcal
Energie (kJ)3374 kJ
Vetten41 g
waarvan verzadigd18 g
Koolhydraten80 g
waarvan suikers16 g
Vezels20.6 g
Eiwitten22 g
Zout2 g

Benodigdheden

Dunschiller
Deksel
Grote pan
Aardappelstamper
Hapjespan
Kom
Koekenpan

Instructies

Voorbereiden
1

Kook ruim water in een grote pan met deksel voor de aardappelen en de wortels. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in grove stukken. Schil de oranje en gele wortel met een dunschiller. Snijd beide in grove stukken. Snijd de rode ui in halve ringen.

Tip: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem.

Koken en stampen
2

Kook de aardappelen met de wortels 15 – 18 minuten, afgedekt, in de pan met deksel. Leg in de laatste 5 minuten de varkensrookworst erbij. Giet daarna af en bewaar een beetje kookvocht. Bewaar de rookworst apart. Stamp met een aardappelstamper de aardappelen en wortelen tot een grove stamppot.

Ui bakken
3

Verhit ondertussen een hapjespan op middelhoog vuur en bak de rode ui, zonder boter of olie, met een snuf zout 2 – 3 minuten. Verlaag het vuur, voeg per persoon ½ el roomboter toe en bak nog 10 – 15 minuten op middelmatig vuur (zie Tip).

Tip: Door het vuur laag te houden worden de uien zacht en zoet. Voor krokantere uitjes zet je het vuur hoger - ze smaken dan wel minder zoet.

Bakken en aanmaken
4

Verhit ondertussen een koekenpan, zonder boter of olie, op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 5 - 6 minuten krokant. Breng in een kom de rucola op smaak met extra vierge olijfolie, peper en zout.

Op smaak brengen
5

Voeg de spekblokjes met bakvet, 1/2 el roomboter per persoon en een klein scheutje melk toe aan de hutspot. Roer door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Maak op elk bord een bedje van rucola. Schep de hutspot erop en serveer met de rookworst. Schep de gebakken ui over de hutspot.