Gomasio komt uit de Japanse keuken en wordt gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Het bestaat uit 90% ‘goma’, ofwel sesamzaad en 10% ‘sio’, zeezout.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Knoflookteen
¼ stuk(s)
Rode peper
½ stuk(s)
Ui
65 gram
Champignons
½ bosje(s)
Radijs
80 gram
Garnalen
100 gram
Verse udonnoedels
(Bevat Gluten, Tarwe)
10 ml
Vissaus
(Bevat Vis)
50 gram
Peultjes
⅓ zakje(s)
Gomasio
(Bevat Sesamzaad)
½ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
1 tl
Suiker
15 gram
[Plantaardige] boter
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
1 el
Wittewijnazijn
½ el
Zonnebloemolie
½ el
[Zoutarme] ketjap manis
Verwarm de oven voor op 220 graden. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (s) en snijd fijn. Snijd de bosui in fijne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar. Snijd de champignons in plakken.
Tip: Snijd eventueel een paar ringetjes van de rode peper om mee te garneren. Pas op: de rode peper is pittig!
Meng in een kleine kom de wittewijnazijn met de suiker. Snijd de radijs in dunne plakken en voeg toe aan het zoetzuur. Breng op smaak met zout. Schep af en toe om zodat de smaken goed in de radijs trekken.
Tip: Wist je dat deze bowl je een goede calciumboost geeft? Dat komt door de bosui, die vergeleken met andere groenten veel calcium bevat, en door de garnalen. Garnalen bevatten daarnaast ook veel eiwitten en maar weinig calorieën!
Breng in een pan met deksel ruim water aan de kook voor de verse udonnoedels. Leg de garnalen in een ovenschaal (zie Tip). Snijd de roomboter in blokjes. Verdeel de knoflook, rode peper en roomboterblokjes over de garnalen. Bak 8 - 10 minuten in de oven totdat de garnalen gaar zijn en roze kleuren.
Tip: Kies een passende ovenschaal voor de garnalen. Het liefst zo klein mogelijk, zodat alles dicht op elkaar ligt. Zo komen de smaken extra goed samen!
Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak het witte gedeelte van de bosui en de champignons 5 - 7 minuten totdat de randjes goudbruin kleuren. Voeg per persoon: 1/4 el ketjap en 1 tl honing toe. Roer goed door. Zet het vuur laag en laat zachtjes bakken tot serveren. Kook de noedels in 3 minuten beetgaar in de pan met deksel. Giet de noedels af en bewaar afgedekt.
Breng per persoon: 300 ml water, 1/2 bouillonblokje, 10 ml vissaus en 1/4 el ketjap aan de kook in een steelpan (zie Tip). Voeg ook de sugarsnaps toe aan de bouillon en kook 3 - 5 minuten mee.
Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan de helft van de vissaus of gebruik natriumarme bouillon. Spoel eventueel ook het zout van de noedels af na het koken.
Verdeel de noedels over kommen (zie Tip). Schep de bouillon over de noedels. Leg de toppings er apart op: de garnalen, champignons, sugarsnaps en radijs. Garneer met de gomasio, het groene gedeelte van de bosui en eventueel een rode peperringetje.
Tip: Schenk als je het lekker vindt wat van de knoflookboterjus van de garnalen over de noedels.