Wist je dat hoewel kerstomaten klein zijn, ze een hoger vitaminegehalte hebben dan de gewone tomaat? Zo bevatten ze een hoog gehalte bètacaroteen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Courgette
125 gram
Rode kerstomaten
¼ takje(s)
Verse rozemarijn
75 gram
Orzo
(Bevat Tarwe Kan bevatten Lupine, Eieren, Mosterd, Soja)
5 gram
Amandelschaafsel
(Bevat Amandelnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
25 gram
Geraspte gruyère DOP
(Bevat Melk (inclusief lactose))
¼ zakje(s)
Italiaanse kruiden
175 ml
Zoutarme groentebouillon
½ el
Olijfolie
1 tl
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de courgette in halve maantjes en halveer de kerstomaten. Ris de blaadjes van de rozemarijntakjes en snijd fijn.
Weetje: Wist je dat je met dit gerecht door de gruyère, amandelen en grote hoeveelheid groenten ruim een kwart van de ADH calcium binnenkrijgt?
Verhit de boter in een pot met deksel op middellaag vuur en fruit de ui 2 minuten. Voeg de orzo toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg de bouillon toe en kook de orzo, afgedekt, 8 – 10 minuten. Roer goed over de bodem van de pot om aanbranden te voorkomen. Voeg extra water toe als de orzo te droog wordt.
Verhit ondertussen een pan zonder olie op hoog vuur en rooster het amandelschaafsel met de helft van de rozemarijn goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
Verhit de olijfolie in dezelfde pan en bak de courgette, knoflook en de overige rozemarijn 6 – 8 minuten op middelhoog vuur. Voeg halverwege de kerstomaten toe (zie Tip).
Tip: Geen haast? Rooster de tomaten met een beetje olijfolie, peper en zout 15 minuten in de oven op 200 graden. Voeg in stap 2 de courgette aan de orzo toe en verdeel de tomaten bij het serveren over de orzo.
Meng de Italiaanse kruiden, de groenten en de helft van de geraspte gruyère door de orzo (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de orzo met groenten over de borden. Garneer met het rozemarijn-amandelschaafsel en de overige geraspte gruyère.
Weetje: Door minder vlees te eten verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Wat je ook verlaagt met vegetarisch eten is watergebruik, ontbossing en de uitstoot van broeikasgassen. Verstandig voor jou én de planeet!