Dit recept is geïnspireerd op paella, een Valenciaans rijstgerecht. Wist je dat paella traditioneel boven een vuur van hout van de appelsienboom gebakken wordt?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Paprika
1 tl
Gemalen kurkuma
½
Tomatenpuree
75 gram
Risottorijst
½ stuk(s)
Citroen
60 gram
Garnalen
(Bevat Schaaldieren)
25 gram
Chorizoblokjes
¼ stuk(s)
Wortel
½ stuk(s)
Ui
40 gram
Sperziebonen
100 gram
Kippendijreepjes
1.5 tl
Gerookt paprikapoeder
½ stuk(s)
Knoflookteen
1 el
Olijfolie
400 ml
Zoutarme groentebouillon
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon. Snipper de ui, pers de knoflook of snijd fijn en snijd de wortel in dunne halve maantjes. Snijd de paprika in repen. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd ze in 3 gelijke stukken.
Verhit de helft van de olijfolie in een grote wok of diepe pan met deksel op middelmatig vuur. Voeg de ui, knoflook, wortel, de gemalen kurkuma en het gerookt paprikapoeder toe en fruit 3 minuten. Voeg de paprikareepjes toe en bak 2 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de tomatenpuree toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg vervolgens de risottorijst en 350 ml bouillon per persoon toe en breng aan de kook. De overige bouillon gebruik je later. Laat de rijst, afgedekt, 15 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door. Voeg de sperziebonen toe en kook nog 12 minuten.
Snijd de citroen in partjes. Snijd de kip in reepjes. Dep de garnalen droog met keukenpapier. Verhit de overige olijfolie in een pan op hoog vuur en bak de kip, chorizo en garnalen 3 minuten (zie Tip).
Tip: De garnalen en de kippendij hoeven nog niet helemaal gaar te zijn - ze garen later nog verder in de paella.
Haal het deksel van de pot met rijst en voeg de overige bouillon, garnalen, kip en chorizo, inclusief bakvet, toe aan de paella. Roer goed door en laat zachtjes nog 3 minuten koken, of tot de kip en de garnalen helemaal gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de paella over de borden en knijp er 1 citroenpartje per persoon boven uit. Serveer de overige citroenpartjes ernaast.