Pikante rijst geïnspireerd op jollof rice
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Pikante rijst geïnspireerd op jollof rice

Pikante rijst geïnspireerd op jollof rice

met rundergehaktballetjes, paprika en spinazie

Dit gerecht is gebaseerd op het traditionele West-Afrikaanse gerecht jollof rice. Jollof rice is voor West-Afrika wat paella is voor Spanje. Wist je dat er zelfs een World Jollof Rice Day bestaat op 22 augustus?

Labels:
Extra groente

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

75 gram

Basmatirijst

½ pak(ken)

Tomatenblokjes met knoflook en ui

½

Tomatenpuree

½ zakje(s)

Afrikaanse kruidenmix

1.5 tl

Piri-pirikruiden

4 stuk(s)

Rundergehaktballetjes met köfte-kruiden

(Kan bevatten Eieren, Mosterd, Selderij, Soja, Gluten)

50 gram

Spinazie

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Paprika

Zelf toevoegen

½ el

Olijfolie

½ el

[Plantaardige] boter

1 tl

Suiker

150 ml

Zoutarme groentebouillon

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)780 kcal
Energie (kJ)3262 kJ
Vetten29.7 g
waarvan verzadigd11.8 g
Koolhydraten90.1 g
waarvan suikers22.7 g
Vezels9.6 g
Eiwitten31.7 g
Zout4.5 g

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Koekenpan met deksel

Instructies

Voorbereiden
1

Snipper de ui en snijd de paprika in kleine blokjes. Bereid de bouillon (zie Tip).

Tip: Let jij op je zoutinname? Bereid dan 75 ml bouillon per persoon en vul aan met 75 ml kokend water per persoon.

Saus maken
2

Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een grote sauteerpan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui en paprika toe en bak 2 - 3 minuten. Voeg de suiker, Afrikaanse kruiden en piri-piri kruiden toe en bak 1 - 2 minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 - 3 minuten. Voeg de tomatenblokjes toe en laat 6 - 7 minuten reduceren.

Let op: de piri-piri kruiden zijn erg pikant! Begin met ½ tl per persoon en proef voordat je meer toevoegt.

Rijst koken
3

Voeg de rijst toe aan de tomatensaus en meng goed door. Voeg de bouillon toe aan de saus. Breng het geheel aan de kook en verlaag dan het vuur zodat het rustig pruttelt. Plaats het deksel op de pan en laat 15 - 20 minuten pruttelen zonder het deksel van de pan te halen (zie Tip).

Tip: Is de rijst nog te knapperig? Laat het geheel dan nog 5 minuten verder koken.

Gehaktballetjes bakken
4

Verhit ondertussen 1/2 el boter per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes in 3 - 4 minuten rondom bruin. Draai het vuur laag, dek de pan af en bak nog 8 - 10 minuten, of tot de gehaktballetjes gaar zijn.

Afmaken
5

Roer de rijst los met een lepel en breng eventueel op smaak met peper en zout. Voeg de spinazie toe aan de rijst en meng goed door.

Weetje: Spinazie bevat veel voedingsstoffen, waaronder ijzer. IJzer is essentieel voor het vervoeren van zuurstof in ons lichaam, wat bijdraagt aan een energiek gevoel.

Serveren
6

Verdeel de rijst met spinazie over de borden. Leg de gehaktballetjes erop en serveer.