Kruidige tomatenrijst met rundergehaktballetjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kruidige tomatenrijst met rundergehaktballetjes

Kruidige tomatenrijst met rundergehaktballetjes

met paprika en spinazie

Dit gerecht is gebaseerd op het traditionele West-Afrikaanse gerecht jollof rice. Jollof rice is voor West-Afrika wat paella is voor Spanje. Wist je dat er zelfs een World Jollof Rice Day bestaat op 22 augustus?

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

75 gram

Basmatirijst

½ pak(ken)

Tomatenblokjes met knoflook en ui

½

Tomatenpuree

½ zakje(s)

Afrikaanse kruidenmix

½ zakje(s)

Peruaanse kruidenmix

4 stuk(s)

Rundergehaktballetjes met köfte-kruiden

(Kan bevatten Eieren, Mosterd, Selderij, Soja, Gluten)

50 gram

Spinazie

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Paprika

Zelf toevoegen

½ el

Olijfolie

½ el

[Plantaardige] boter

1 tl

Suiker

150 ml

Zoutarme groentebouillon

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3295 kJ
Energie (kcal)788 kcal
Vetten30.4 g
waarvan verzadigd12.2 g
Koolhydraten90.8 g
waarvan suikers24.4 g
Vezels13.6 g
Eiwitten32.2 g
Zout4.2 g

Benodigdheden

Grote hapjespan met deksel
Koekenpan met deksel

Instructies

Voorbereiden
1
  • Snipper de ui en snijd de paprika in kleine blokjes.
  • Bereid de bouillon (zie Tip).
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een sauteerpan of grote pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui en paprika toe en bak 2 - 3 minuten.

Tip: Let jij op je zoutinname? Bereid dan 75 ml bouillon per persoon en vul aan met 75 ml kokend water per persoon.

Saus maken
2
  • Voeg de suiker, Afrikaanse kruidenmix en Peruaanse kruidenmix toe en bak 1 - 2 minuten mee (zie Tip).
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 - 3 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en laat 6 - 7 minuten reduceren.
  • Voeg de rijst toe aan de tomatensaus en meng goed door. Voeg de bouillon toe aan de saus.

Tip: Let op, de kruiden zijn sterk van smaak! Wil je het gerecht wat milder houden? Begin dan met ½ tl van de kruiden per persoon en proef voordat je meer toevoegt.

Gehaktballetjes bakken
3
  • Breng het geheel aan de kook en verlaag dan het vuur zodat het rustig pruttelt.
  • Dek de pan af en laat, afgedekt, 15 - 20 minuten pruttelen (zie Tip).
  • Verhit ondertussen 1/2 el boter per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in 3 - 4 minuten rondom bruin.
  • Draai het vuur laag, dek de pan af en bak nog 8 - 10 minuten, of tot de gehaktballetjes gaar zijn.

Tip: Is de rijst nog niet gaar genoeg? Laat het geheel dan nog 5 minuten verder koken.

Serveren
4
  • Roer de rijst los met een lepel en breng eventueel op smaak met peper en zout.
  • Voeg de spinazie toe aan de rijst en meng goed door.
  • Verdeel de rijst met spinazie over de borden. Leg de gehaktballetjes erop en serveer.

Weetje: Spinazie bevat veel voedingsstoffen, waaronder ijzer. IJzer is essentieel voor het vervoeren van zuurstof in ons lichaam, wat bijdraagt aan een energiek gevoel.