Pittige stamppot van paksoi met spekjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Pittige stamppot van paksoi met spekjes

Pittige stamppot van paksoi met spekjes

met rode peper, zoetzure komkommer en sesamzaadjes

Wist je dat de zoete aardappel meer bètacaroteen, oftewel pro-vitamine A, bevat dan de gewone aardappel? Deze stof zorgt voor de oranje kleur van de zoete aardappel.

Labels:
Caloriebewust
Extra groente
Allergenen:
Soja
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd30 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

[Mini-]komkommer

150 gram

Aardappelen

225 gram

Zoete aardappel

½ stuk(s)

Rode peper

1 cm

Verse gember

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Paksoi

¼ stuk(s)

Limoen

5 gram

Sesamzaad

50 gram

Spekreepjes

5 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

1 stuk(s)

Lente-ui

Zelf toevoegen

½ el

[Plantaardige] boter

1 tl

Suiker

naar smaak

Peper en zout

1 el

Wittewijnazijn

5 ml

[Plantaardige] melk

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)552 kcal
Energie (kJ)2310 kJ
Vetten14 g
waarvan verzadigd6 g
Koolhydraten87 g
waarvan suikers23 g
Vezels13.8 g
Eiwitten12 g
Zout1 g

Benodigdheden

Dunschiller of kaasschaaf
Saladekom
Pan met deksel
Rasp
Wok of hapjespan
Schuimspaan
Koekenpan
Wok of hapjespan
Aardappelstamper

Instructies

Dressing maken
1

Snijd of schaaf de komkommer in dunne linten. Meng in een saladekom de suiker en wittewijnazijn en voeg hier de komkommer aan toe. Zet apart. Kook ruim water in een pan met deksel voor de aardappelen en zoete aardappelen. Schil de aardappel en zoete aardappel, snijd in gelijke stukken en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.

Groenten snijden
2

Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn. Schil de gember en rasp of snijd fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bosui in dunne ringen en bewaar wat van het groene gedeelte voor de garnering. Snijd het witte en het groene gedeelte van de paksoi klein en bewaar apart van elkaar. Snijd de limoen in partjes.

Tip: Paksoi bevat veel foliumzuur. Wist je dat deze vitamine helpt tegen bloedarmoede en vermoeidheid? Ook spinazie, spruiten, quinoa, broccoli, zonnebloempitten en sesamzaad zijn rijk aan foliumzuur.

Sesamzaad roosteren
3

Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en rooster het sesamzaad tot het begint te kleuren. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit ondertussen een wok of hapjespan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 4 - 5 minuten knapperig. Haal de spekjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar apart. Laat het bakvet in de pan.

Paksoi bakken
4

Verhit dezelfde wok of hapjespan op middelhoog vuur en fruit het witte gedeelte van de bosui, de knoflook, gember en rode peper (s) 1 - 2 minuten in het bakvet van de spekjes. Voeg daarna het gedeelte van de paksoi toe en bak 4 minuten mee. Voeg het groene gedeelte en de sojasaus toe en bak nog 1 minuut mee.

Tip: Let op: de rode peper is pittig! Houd je niet van pittig, of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.

Stamppot maken
5

Stamp de aardappelen en de zoete aardappelen met de aardappelstamper tot een grove puree. Voeg de roomboter en een scheutje melk toe om het smeuïg te maken en breng op smaak met peper en zout. Stamp tot slot de gebakken paksoi met de smaakmakers erdoor. 

Serveren
6

Verdeel de stamppot over de borden en garneer met het groene gedeelte van de bosui, de gebakken spekjes en het geroosterde sesamzaad. Serveer met de limoenpartjes. Serveer de zoetzure komkommerlinten naast de stamppot.