Deze dubbelgevouwen pizza vindt zijn oorsprong, net als de gewone pizza, in Napels. De calzone is uitgevonden als handige to-go-variant.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
65 gram
Champignons
2 plak(ken)
Achterham
200 gram
Passata
½ zakje(s)
Italiaanse kruiden
½ stuk(s)
Pizzadeeg
(Bevat Gluten, Tarwe, Spelt Kan bevatten Melk (inclusief lactose))
25 gram
Geraspte Italiaanse kaas
1 stuk(s)
Tomaat
20 gram
Veldsla
1 tl
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
1.5 tl
Zwarte balsamicoazijn
1.5 el
Olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de helft van de rode ui en snijd de andere helft in ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons in plakjes. Snijd de achterham in reepjes. Meng in een kom per persoon: 1 el passata en 1/2 el olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en bewaar apart. Je gebruikt dit later om de calzone mee in te smeren.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een steelpan op middelmatig vuur en fruit de knoflook en de gesnipperde rode ui 1 - 2 minuten. Voeg de passata toe en per persoon: 1 1/2 tl Italiaanse kruiden, 1 tl zwarte balsamicoazijn en 2 el water. Breng op smaak met peper en zout. Laat 5 - 7 minuten inkoken op middelmatig vuur, tot er een dikke saus ontstaat. Roer regelmatig door.
Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelmatig vuur. Bak de rode-uienringen en de champignons 4 - 5 minuten. Schep regelmatig om en breng op smaak met peper en zout. Rol ondertussen het pizzadeeg uit op een bakplaat met bakpapier en snijd doormidden. Duw het pizzadeeg met je handen uit elkaar zodat het wat breder wordt.
Smeer de helft van elk stuk pizzadeeg in met de tomatensaus, maar houd de randen vrij. Verdeel het champignonmengsel, de hamreepjes en de Italiaanse kaas over de tomatensaus. Vouw de niet belegde kant van het deeg over de vulling heen en druk de randjes goed dicht. Bestrijk de bovenkant van de calzone met een kwastje of de bolle kant van een lepel met het passata-oliemengsel. Bak de calzone 15 - 20 minuten in de oven (zie Tip).
Tip: Wordt de bovenkant van de calzone te snel bruin? Dek hem dan af met een vel aluminiumfolie.
Snijd de tomaten in dunne partjes. Maak in een saladekom een dressing van per persoon: 1 tl extra vierge olijfolie en 1/2 tl zwarte balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de veldsla en tomatenpartjes toe en schep om.
Leg op ieder bord een calzone en serveer de salade ernaast.
Tip: Champignons zijn rijk aan het mineraal fosfor, dat samen met calcium zorgt voor stevige botten en tanden. Fosfor zit voornamelijk in vlees, vis en zuivel maar ook in plantaardige producten zoals peulvruchten, volkoren granen en paddenstoelen.