Deze dubbelgevouwen pizza vindt zijn oorsprong, net als de gewone pizza, in Napels. De calzone is uitgevonden als handige to-go-variant.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
65 gram
Champignons
2 plak(ken)
Achterham
100 gram
Passata
½ zakje(s)
Italiaanse kruiden
½ stuk(s)
Pizzadeeg
(Bevat Tarwe Kan bevatten Melk (inclusief lactose))
25 gram
Geraspte Goudse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Tomaat
1.5 el
Olijfolie
30 ml
Water voor saus
2 tl
Zwarte balsamicoazijn
1 tl
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de helft van de ui en snijd de andere helft in halve ringen (zie Tip). Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons in schijfjes. Snijd de achterham in reepjes. Meng in een kom per persoon: 1 el passata en 1/2 el olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en bewaar apart. Je gebruikt dit later om de calzone mee in te smeren.
Tip: Je serveert een deel van de ui rauw. Houd je hier niet van? Kook dan de ui mee met de tomatensaus.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een steelpan op middelmatig vuur en fruit de knoflook 1 - 2 minuten. Voeg de overige passata, de helft van de Italiaanse kruiden en de helft van de zwarte balsamicoazijn toe. Voeg de aangegeven hoeveel water toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat 5 - 7 minuten reduceren op middelmatig vuur, of tot er een dikke saus ontstaat. Roer regelmatig door.
Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een pan op middelmatig vuur. Bak de uienringen en de champignons 4 - 5 minuten. Schep regelmatig om en breng op smaak met peper en zout. Rol ondertussen het pizzadeeg uit op een bakplaat met bakpapier en snijd doormidden. Duw het pizzadeeg met je handen uit elkaar zodat het wat breder wordt.
Smeer de helft van elk stuk pizzadeeg in met de tomatensaus, maar houd de randen vrij. Verdeel de champignons, de hamreepjes en de geraspte kaas over de tomatensaus. Vouw de niet belegde kant van het deeg over de vulling heen en druk de randjes goed dicht. Bestrijk de bovenkant van de calzone met een kwastje of de bolle kant van een lepel met het passata-oliemengsel. Bak de calzone 15 - 20 minuten in de oven (zie Tip).
Tip: Wordt de bovenkant van de calzone te snel bruin? Dek hem dan af met een vel aluminiumfolie.
Snijd de tomaat in blokjes. Maak in een saladekom een dressing van de extra vierge olijfolie en de overige zwarte balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de overige ui, overige Italiaanse kruiden en tomatenblokjes toe en schep om.
Leg op ieder bord 1 calzone en serveer de tomatensalsa erover en ernaast.
Weetje: Champignons zijn rijk aan het mineraal fosfor, dat samen met calcium zorgt voor stevige botten en tanden. Fosfor zit voornamelijk in vlees, vis en zuivel maar ook in plantaardige producten zoals peulvruchten, volkoren granen en paddenstoelen.