In sperziebonen zitten belangrijke mineralen. Zo zorgt kalium voor het behoud van een gezonde bloeddruk en zorgen ijzer en foliumzuur voor een energieker gevoel.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
200 gram
Aardappelen
50 gram
Gebroken sperziebonen
(Kan bevatten Selderij)
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
65 gram
Champignons
¾ tl
Paprikapoeder
¼ zakje(s)
Gedroogde oregano
50 gram
Geraspte belegen kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
2.5 gram
Verse bladpeterselie en bieslook
1 stuk(s)
Wortel
1.25 el
[Plantaardige] boter
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Was of schil de aardappelen en snijd in blokjes van 2 cm. Zet de aardappelblokjes en gebroken sperziebonen net onder water in een pot met deksel. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pot en breng afgedekt aan de kook. Kook de aardappelen en sperziebonen, afgedekt, 10 minuten. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snijd de ui in halve ringen. Snijd de champignons in schijfjes. Snijd de wortel in fijne halve maantjes.
Verhit 1/2 el boter per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur en bak de ui, knoflook, wortel en champignons 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Verhit vervolgens 1/2 el boter per persoon in een sauteerpan of grote pan op middelhoog vuur en voeg de sperziebonen, aardappelblokjes en per persoon: 3/4 tl paprikapoeder en 3/4 tl gedroogde oregano toe. Bak 5 minuten en schep regelmatig om.
Voeg de ui, knoflook, wortel en champignons toe aan de sauteerpan of grote pan. Verlaag het vuur, bestrooi het geheel met de geraspte belegen kaas en laat smelten (zie Tip).
Tip: Dek de pan eventueel af met het deksel zodat de kaas sneller smelt.
Verhit 1/4 el boter per persoon in de pan van de champignons en bak 1 spiegelei per persoon. Breng op smaak met zout. Snijd ondertussen de peterselie en bieslook fijn.
Weetje: Ei is een van de weinige ingrediënten bomvol vitamine D. Deze vitamine krijgen we gemiddeld te weinig binnen, terwijl we het hard nodig hebben voor de opname van calcium. Naast ei is ook vette vis rijk aan vitamine D.
Verdeel de aardappelblokjes en groenten over de borden. Leg het spiegelei erbovenop en garneer met de peterselie en bieslook.