Provençaals gehaktbrood
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Provençaals gehaktbrood

Provençaals gehaktbrood

met Italiaanse groenten in tomatensaus en rijst

Misschien ken je de meatloaf vooral als een Amerikaans iets, maar dit is dus niet het geval. Hij komt oorspronkelijk uit wat wij nu West-Europa noemen, namelijk rondom Duitsland en Scandinavië!

Labels:
Extra groente
Familie
Allergenen:
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd45 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

⅓ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Knoflookteen

100 gram

Varkensboerengehakt

(Kan bevatten Soja, Tarwe, Eieren, Mosterd, Selderij)

15 gram

Panko paneermeel

(Bevat Tarwe)

¼ pak(ken)

Tomatenblokjes

½ takje(s)

Verse rozemarijn

75 gram

Witte langgraanrijst

½ zakje(s)

Siciliaanse kruidenmix

15 gram

Zongedroogde tomaten

½ stuk(s)

Wortel

½ stuk(s)

Paprika

⅓ zakje(s)

Italiaanse kruiden

Zelf toevoegen

¼ el

[Plantaardige] boter

½ el

Zwarte balsamicoazijn

1 el

Olijfolie

30 ml

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3316 kJ
Energie (kcal)793 kcal
Vetten35.9 g
waarvan verzadigd10.7 g
Koolhydraten86.2 g
waarvan suikers15.1 g
Vezels8.4 g
Eiwitten28.7 g
Zout2.2 g

Benodigdheden

Kom
Ovenschaal
Koekenpan
Pan
Bakplaat met bakpapier

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Hak de zongedroogde tomaten fijn. Meng in een kom het boerengehakt, de panko, de knoflook, de zongedroogde tomaten, de Siciliaanse kruiden, de melk en de helft van de ui. Breng flink op smaak met peper en zout en kneed goed door.

Gehaktbrood bakken
2

Vorm een plat brood van het gehakt. Verhit 1/4 el olijfolie per persoon en de boter in een pan op middelhoog vuur. Bak het gehaktbrood in 4 - 6 minuten rondom bruin en leg in een ovenschaal. Bak het gehaktbrood 20 - 30 minuten in de oven (zie Tip).

Tip: De garingstijd van je gehaktbrood hang erg af van de grootte en van de oven. Bak het gehaktbrood eerst 20 minuten en snijd dan open om te kijken of hij al gaar is.

Rijst koken
3

Breng water met een snuif zout aan de kook in een pot voor de rijst. Snijd de wortel in halve maantjes en de paprika in reepjes. Verdeel beide over een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Rooster 15 - 20 minuten in de oven.  Kook ondertussen de rijst 10 - 12 minuten. Giet daarna af en bewaar apart.

Saus maken
4

Verhit 1/4 el olijfolie per persoon een pot op middelhoog vuur en bak de overige ui 2 minuten. Blus af met de zwarte balsamicoazijn. Voeg de tomatenblokjes, Italiaanse kruidenmix en verse rozemarijn toe. Breng op smaak met peper en zout. Roer goed door en verlaag het vuur. Laat 10 - 15 minuten zachtjes koken.

Saus afmaken
5

Voeg de groenten toe aan de saus als ze klaar zijn. Roer goed door.

Weetje: Wist je dat tomaten uit blik bijna net zoveel vitaminen en mineralen bevatten als verse tomaten? Bij elkaar opgeteld bevat dit gerecht meer dan 200 gram groente!

Serveren
6

Snijd het gehaktbrood in sneetjes en verdeel over de borden. Besprenkel met het achtergebleven bakvet uit de ovenschaal. Serveer met de rijst en groenten in tomatensaus.