Wist je dat het maken van tofu uit sojamelk heel veel lijkt op het maken van kaas uit melk?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Knoflookteen
2 gram
Verse koriander
1.25 cm
Verse gember
½ stuk(s)
Paksoi
½ stuk(s)
Wortel
¼ stuk(s)
Limoen
10 gram
Ongezouten pinda's
1.5 tl
Gerookt paprikapoeder
10 ml
Sojasaus
75 gram
Basmatirijst
55 ml
Kokosmelk
½ zakje(s)
Gomasio
(Bevat Sesamzaad)
¼ el
Wittewijnazijn
¼ el
Olijfolie
½ tl
Honing [of plantaardig alternatief]
naar smaak
Peper en zout
1.5 el
Zonnebloemolie
Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Rasp de gember fijn. Verwijder het uiteinde van de paksoi en hak de paksoi in reepjes. Schil de wortel en snijd de wortel in blokjes. Rasp de limoen en snijd deze vervolgens in vieren. Snijd de pinda's en verse koriander fijn.
Knijp met je handen het water uit de tofu en snijd de tofu in blokjes van 11/2 cm. Meng 1/2 tl olijfolie en 1/2 tl rijstazijn of wittewijnazijn per persoon in een kleine kom. Voeg de honing, 1 tl gerookte paprika per persoon en de helft van de limoenrasp, de knoflook en de sojasaus toe (de rest gebruik je later). Breng op smaak met peper en voeg de tofu toe. Meng alles goed. Zet opzij tot je het gaat bakken en roer regelmatig door.
Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan met deksel op middelhoog vuur. Bak de ui en de wortel 2 - 3 minuten. Voeg de rijst toe en laat deze al roerend in 1 minuut goudbruin kleuren.
Voeg de overige rijst, de kokosmelk en 100 ml water per persoon toe aan de pan. Dek af en laat 12 - 14 minuten op middelhoog vuur koken, of tot de rijst gaar en drooggekookt is. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Let op, gebruik niet alle kokosmelk: hou je aan de aangegeven hoeveelheid zodat de rijst niet te vochtig wordt. Gebruik de rest bijvoorbeeld om een soep op smaak te brengen!
Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de tofublokjes 3 - 4 minuten romdom: draai ze voorzichtig om met een spatel of tang. Haal de tofublokjes uit de pan en bewaar apart. Zet het vuur laag en voeg een scheutje olijfolie toe aan dezelfde koekenpan, samen met de rest van de gember en de sojasaus. Voeg de paksoi toe en bak het geheel 2 - 3 minuten.
Serveer de rijst met kokosmelk in diepe borden. Bestrooi met de rest van de limoenrasp. Knijp een klein beetje limoensap uit over de rijst. Leg de gebakken paksoi en de tofu erbovenop. Bestrooi het gomasio, de koriander en de pinda's. Serveer met de resterende limoenpartjes.