Rijst met pittige groenten en falafel
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Rijst met pittige groenten en falafel

Rijst met pittige groenten en falafel

Met harissa en frisse tzatziki

Harissa is een pikante saus van onder andere rode peper, knoflook en komijn. In de Noord-Afrikaanse keuken wordt het gebruikt als smaakmaker in allerlei gerechten. Als tegenhanger voor de pit maak je een frisse tzatziki: yoghurt met komkommer en knoflook. Zo is het bij jou alvast een beetje zomer op je bord!

Labels:
Veggie
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)
Selderij
Mosterd

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd30 minuten
Oventijd
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

85 gram

Basmatirijst

¼ stuk(s)

Knoflookteen

¼ stuk(s)

Komkommer

50 ml

Magere yoghurt

(Bevat Melk (inclusief lactose))

100 gram

Champignons

125 gram

Wortel

½ tl

Harissa

1.5 tl

Kerriepoeder

(Bevat Selderij, Mosterd)

½ pak(ken)

Falafel

(Kan bevatten Soja, Gluten, Mosterd)

Zelf toevoegen

250 ml

Groentebouillon

1 el

Olijfolie

1 el

Zonnebloemolie

naar smaak

Peper en zout

naar smaak

Extra vierge olijfolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3569 kJ
Energie (kcal)853 kcal
Vetten31 g
waarvan verzadigd4.3 g
Koolhydraten111 g
waarvan suikers17.5 g
Vezels17 g
Eiwitten25 g
Zout5.2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Kom
Rasp
Zeef
Wok met deksel
Koekenpan

Instructies

Rijst koken
1

Bereid de bouillon in een pan met deksel en kook hierin de rijst, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna als het nodig is af en laat zonder deksel uitstomen.

Tzatziki maken
2

Pers of snijd ondertussen de knoflook fijn. Rasp de komkommer grof en voeg toe aan een vergiet of zeef. Druk het vocht uit de komkommer met de bolle kant van een lepel. Meng in een kom de yoghurt met de knoflook en de komkommer. Breng op smaak met peper en zout en bewaar in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Groenten snijden
3

Snijd de bloem van de broccoli in kleine roosjes en de steel in blokjes. Snijd de bospeen in dunne plakken.

Groenten bakken
4

Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de peen en de broccoli met de harissa (let op, harissa is erg pittig) en het kerriepoeder 1 – 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg 2 el water per persoon toe, breng op smaak met peper en zout en bak, afgedekt, in 6 – 7 minuten beetgaar. Voeg de rijst toe aan de groenten en bak al roerend 2 – 3 minuten op middelhoog vuur zonder deksel.

Falafel bakken
5

Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de falafel in 2 – 3 minuten rondom bruin op middelhoog vuur.

Serveren
6

Verdeel de rijst met groenten over de borden. Voeg eventueel nog wat extra vierge olijfolie toe om het smeuïger te maken. Serveer met de falafel en tzatziki.