Wat denk jij - bevat 200 gram spinazie meer of minder calcium dan 1 glas melk? (Het juiste antwoord is: meer!)
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
250 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Tomaat
2.5 snufje
Nootmuskaat
200 gram
Spinazie
⅓ zakje(s)
Gedroogde tijm
50 gram
Biologische zure room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
25 gram
Geraspte Goudse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Ei
½ el
[Plantaardige] boter
1 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 210 graden. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in dunne parten. Meng in een kom 1 el olijfolie per persoon met de aardappelparten. Verhit een hapjespan met deksel op middelmatig vuur en bak de aardappelen, afgedekt, 30 – 35 minuten. Haal na 20 minuten de deksel van de pan. Roer regelmatig door en breng op smaak met peper en zout. Snipper ondertussen de ui en pers de knoflook of snijd fijn.
Snijd de tomaat in blokjes. Rasp met een fijne rasp een mespuntjes per persoon van de nootmuskaat. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een wok of hapjespan en fruit de ui en de knoflook 2 – 3 minuten. Voeg de spinazie toe en roerbak 3 – 4 minuten, of tot deze geslonken is. Schep de spinazie van de pan in een vergiet. Druk goed aan, zodat het meeste vocht uit de spinazie lekt (zie Tip).
Tip: Het is belangrijk dat je het vocht goed uit de spinazie drukt - anders blijft de gratin te nat.
Zet de wok of hapjespan weer op het vuur en voeg de tomaat en gedroogde tijm toe. Bak nog 1 minuut. Zet het vuur middellaag, voeg de crème fraîche en de uitgelekte spinazie toe aan de wok of hapjespan en roerbak nog 1 minuut. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout (zie Tip).
Tip: Nootmuskaat heeft een vrij uitgesproken smaak. Voeg dus niet te veel in een keer toe, maar proef tussendoor goed.
Doe het spinaziemengsel in een ovenschaal. Bestrooi met de geraspte belegen kaas en bak 10 – 15 minuten in de oven.
Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan en bak 1 spiegelei per persoon. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de aardappelen over de borden en leg het spiegelei erop. Serveer met de spinaziegratin.