Mensen eten al bijna 4000 jaar knoflook! Geen wonder dat het een hoofdbestanddeel is van zoveel gerechten en in keukens van over de hele wereld.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
200 gram
Aardappelen
50 gram
Culinaire room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
25 gram
Geraspte oude Goudse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
200 gram
Spruiten
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Varkensrookworst
25 gram
Spekreepjes
1 snufje
Nootmuskaat
½ el
[Plantaardige] boter
½ el
Bloem
25 ml
[Plantaardige] melk
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng water aan de kook in een pot voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in schijfjes van 1 cm. Voeg de aardappelen toe aan de pot en kook in 6 - 8 minuten halfgaar. Giet daarna af en spoel met koud water.
Verhit ondertussen de boter in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg, zodra de boter gesmolten is, de bloem toe en roer tot er een deegbal ontstaat. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk en de culinaire room toe. Klop met een garde tot de klontjes verdwenen zijn en meng de geraspte oude kaas erdoor. Voeg 1 mespuntje fijn geraspte nootmuskaat naar smaak toe. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de bodem van een ovenschaal en schenk de saus erover. Bak de aardappelgratin 18 - 22 minuten in de oven.
Weetje: Wist je dat aardappelen supergezond zijn? Ze zijn rijk aan goede koolhydraten, kalium, vitamine C, B6 en B11 en vezels!
Breng ondertussen water aan de kook in dezelfde pot die voor je de aardappelen hebt gebruikt. Verwijder de steelaanzet en buitenste bladeren van de spruiten en halveer ze. Kook de spruiten, afgedekt, in 6 - 8 minuten beetgaar. Zet het vuur uit, haal de spruitjes uit de pot, maar laat het kookwater in de pot. Spoel de spruiten af met koud water en halveer de spruiten.
Haal de rookworst uit de verpakking en leg hem in het kookwater van de spruiten. Verwarm de worst 10 minuten in het hete water. Haal uit het water en halveer. Pers of snijd de knoflook fijn. Verhit een pan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 2 - 3 minuten knapperig. Voeg de knoflook en spruiten toe en bak nog 5 - 8 minuten al roerend. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de aardappelgratin over borden met de spruiten en de rookworst.