De walnoten zorgen niet alleen voor een lekkere bite, het zijn ook de enige noten die rijk zijn aan omega 3-vetzuren. Deze beschermen je tegen hart- en vaatziekten.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
200 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Wortel
½ stuk(s)
Peer
½ stuk(s)
Ui
10 gram
Walnootstukjes
40 gram
Slamix: spinazie, rucola en snijbiet
40 gram
Blauwekaasblokjes
1 el
Olijfolie
naar smaak
Extra vierge olijfolie
1 tl
Zwarte balsamicoazijn
naar smaak
Peper en zout
¼ el
[Plantaardige] boter
½ tl
Wittewijnazijn
Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de aardappelen grondig en snijd in blokjes. Verdeel 200 g aardappelen per persoon op 1 vel aluminiumfolie. Besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Vouw de pakketjes dicht, leg ze op een bakplaat en pof de aardappelen 35 – 40 minuten in de oven, of tot ze gaar zijn (zie Tip 1 & 2).
Tip: 1: Tijd besparen? Snijd de aardappelen dan kleiner of zelfs in blokjes. 2: Heb je geen (goede) oven? Dan kun je de aardappelen ook koken in plaats van poffen. Meng ze dan na het koken met peper, zout en olijfolie.
Schaaf de wortel in dunne linten met een dunschiller of kaasschaaf. Halveer de peer, verwijder het klokhuis en snijd de peer met schil in partjes. Snipper de rode ui.
Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en rooster de walnootstukjes. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde koekenpan en bak de wortellinten 8 – 10 minuten op middelhoog vuur (zie Tip). Haal de wortellinten uit de pan en meng in een saladekom met de rode ui, wittewijnazijn, peper en zout. De wortellinten mogen afkoelen.
Tip: Je serveert de rode ui rauw. Houd je hier niet van? Bak de ui dan mee met de wortellinten.
Smelt ondertussen 1/4 el roomboter per persoon in een andere koekenpan en bak de peerpartjes 8 – 16 minuten op middelhoog vuur, of tot de buitenkant begint te kleuren. Als de peer nog hard is zal het wat langer duren voor hij zacht gebakken is. Blus de peer af met de zwarte balsamicoazijn, haal uit de pan en bewaar apart.
Tip: Peer is niet alleen lekker, het bevat ook nog eens bijzonder veel vezels. Met 1 peer zit je al op ongeveer 1/6 van de ADH. Een lekkere en gezonde toevoeging aan je maaltijd dus of uit het vuistje tussendoor.
Voeg de gemengde sla toe aan de saladekom met de (afgekoelde) wortellinten en rode ui. Voeg eventueel een scheutje extra vierge olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de gepofte aardappelen over de borden. Schep de salade ernaast en garneer de salade met de peer, blauwe kaasblokjes en geroosterde walnootstukjes.