Saté van gemengd-gehaktballetjes met kokosrijst
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Saté van gemengd-gehaktballetjes met kokosrijst

Saté van gemengd-gehaktballetjes met kokosrijst

met zelfgemaakte seroendeng

Seroendeng is een typisch Indonesisch strooisel van kokos, pinda's en kruiden. In dit recept maak je het zelf en hierdoor vult je keuken zich met heerlijke aroma's!

Allergenen:
Pinda's
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd30 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

75 ml

Kokosmelk

75 gram

Jasmijnrijst

½ stuk(s)

[Mini-]komkommer

1 stuk(s)

Spies

10 gram

Gezouten pinda's

(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)

10 gram

Kokosrasp

(Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Pinda's)

0.16 zakje(s)

Garam masala

5 gram

Verse koriander en munt

½ stuk(s)

Knoflookteen

25 gram

Biologische volle yoghurt

(Bevat Melk (inclusief lactose))

4 stuk(s)

Gemengd-gehaktballetjes met Thaise kruiden

(Kan bevatten Selderij, Eieren, Gluten, Mosterd, Soja)

¼ stuk(s)

Citroen

⅓ stuk(s)

Gele wortel

Zelf toevoegen

½ el

Zonnebloemolie

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

½ tl

Suiker

175 ml

Water

1 el

Wittewijnazijn

¼ el

[Plantaardige] boter

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3785 kJ
Energie (kcal)905 kcal
Vetten52.7 g
waarvan verzadigd27.6 g
Koolhydraten75.1 g
waarvan suikers8.5 g
Vezels9.5 g
Eiwitten29.8 g
Zout1.7 g

Benodigdheden

Kom
Dunschiller of kaasschaaf
Pan met deksel
Koekenpan met deksel
Koekenpan

Instructies

Zoetzuur maken
1

Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf de komkommer en wortel in de lengte in linten. Pers de knoflook of snijd fijn. Pers het sap uit de helft van de citroen en snijd de overige citroen in partjes. Meng in een kom per persoon: 1 el wittewijnazijn, 1/2 tl citroensap en 1/2 tl suiker. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg de linten toe aan de kom en laat het zoetzuur intrekken. Schep af en toe om.

Kokosrijst koken
2

Verhit 1/4 el boter per persoon in een pot met deksel op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en fruit 1 - 2 minuten. Voeg de kokosmelk toe met per persoon: 175 ml water en 1/4 bouillonblokje . Breng aan de kook. Voeg de rijst toe en kook, afgedekt, 12 - 15 minuten. Giet indien nodig af en laat zonder deksel uitstomen.

Spiezen bakken
3

Rijg 4 gehaktballen aan elke spies, als een saté. Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Bak de spiezen in 3 - 4 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur, dek af en bak nog 5 - 6 minuten verder, of tot de het gehakt gaar is.

Seroendeng maken
4

Verhit een pan zonder bakvet op middelhoog vuur. Voeg de pinda's, de kokosrasp en 1/4 tl garam masala (let op: pikant! Gebruik naar smaak) per persoon toe en bak 5 - 6 minuten, of tot de kokosrasp goudbruin is. Haal uit de pan en bewaar apart.

Yoghurtsaus maken
5

Snijd ondertussen de koriander fijn en houd apart. Ris de muntblaadjes van de takjes en snijd fijn. Meng in een kom de munt met de yoghurt en per persoon: 1 tl citroensap, peper en zout.

Serveren
6

Serveer de spiezen met de kokosrijst en de zoetzure linten. Garneer met de seroendeng, koriander, frisse yoghurt en de overige citroenpartjes.

Weetje: Komkommers bestaan voor een groot deel uit water, maar bevatten ook vitaminen en mineralen. Ze hydrateren, bevatten weinig calorieën en zorgen tegelijkertijd voor essentiële voedingsstoffen. Win-win-win dus!