Het is herfst! Perfect weer voor een stevige soep. In Peru kun je in elk dorp de bijzondere aardappelsoep locro de papa eten. Elk gezin heeft zijn eigen familierecept. Vandaag maak je een vegetarische variant van deze vullende maaltijdsoep vol met smaakmakers, zoals bosui, tijm en garam masala.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
150 gram
Zoete aardappel
1 tl
Gedroogde tijm
1 stuk(s)
Bosui
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Gele paprika
¼ stuk(s)
Limoen
½ blik(ken)
Rode kidneybonen
1 tl
Garam masala
½ blik(ken)
Tomatenblokjes
200 ml
Kokosmelk
½ stuk(s)
Groentebouillon
1 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de zoete aardappel grondig en snijd in blokjes van 1 cm. Verdeel de blokjes over een bakplaat met bakpapier, besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper, zout en de helft van de tijm. Bak de aardappelblokjes in 15 – 25 minuten gaar. Schep halverwege om.
Snijd de bosui in fijne ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de gele paprika en snijd de paprika in blokjes van 1 bij 1 cm. Rasp de schil van de limoen en pers de limoen uit. Laat de kidneybonen uitlekken in een vergiet.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een soeppan met deksel op middelhoog vuur en bak hierin de helft van de bosui 1 – 2 minuten. Voeg de paprika toe en bak 5 minuten mee. Voeg de knoflook, garam masala en overgebleven tijm toe. Bak een halve minuut en voeg dan de tomatenblokjes, 50 ml water per persoon en de kokosmelk toe. Verkruimel het groentebouillonblokje erover en roer goed door.
Breng de soep op smaak met peper en zout en breng aan de kook. Laat de soep, afgedekt, 12 – 15 minuten zachtjes koken op laag vuur. Voeg de laatste 5 minuten de kidneybonen toe.
Haal de soep van het vuur, roer de geroosterde zoete aardappel erdoor en voeg de helft van het limoensap toe.
Garneer de soep met de rest van de bosui, de limoenrasp en het limoensap naar smaak.