Steak met champignonroomsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Steak met champignonroomsaus

Steak met champignonroomsaus

met wortelcrème, boontjes met spek en ovenaardappelen

Wist je dat rozemarijn afkomstig is uit de landen rond de Middellandse Zee? Van nature groeit de plant dicht bij de kust, vandaar dat zijn naam 'zeedauw' betekent.

Labels:
Extra groente
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd1 uur
Oventijd55 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Steak

300 gram

Aardappelen

⅓ zakje(s)

Italiaanse kruiden

1 stuk(s)

Knoflookteen

1 takje(s)

Verse rozemarijn

100 gram

Sperziebonen

1 stuk(s)

Wortel

100 ml

Room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

25 gram

Spekreepjes

125 gram

Champignons

Zelf toevoegen

¼ stuk(s)

Zoutarm runderbouillonblokje

½ el

Wittewijnazijn

2 el

[Plantaardige] boter

1 tl

Mosterd

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)1185 kcal
Energie (kJ)4956 kJ
Vetten77.3 g
waarvan verzadigd43.2 g
Koolhydraten72.3 g
waarvan suikers10.3 g
Vezels18.8 g
Eiwitten44.4 g
Zout2.2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Keukenpapier
Ovenschaal
Kleine kom
Koekenpan
Aluminiumfolie
Hoge kom
Staafmixer

Instructies

Voorbereiden
1

Haal de steak en de boter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip). Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng water met een snuif zout aan de kook in een pot met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, 6 – 8 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.

Tip: Voor het beste resultaat haal je de steak al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast. Verwijder de verpakking en dep het vlees droog met keukenpapier.

Aardappelen bakken
2

Dep ondertussen de steak droog met keukenpapier en wrijf in met de Italiaanse kruiden, peper en zout. Pers de knoflook of snijd fijn. Ris de rozemarijnblaadjes van het takje en snijd fijn. Maak in een kleine kom een kruidenboter van de rozemarijn, 1/3 van de knoflook, 1 el boter per persoon, peper en zout. Meng de kruidenboter door de gekookte aardappelen. Verdeel de aardappelen over een ovenschaal en bak 20 – 25 minuten in de oven.

Steak bereiden
3

Verhit ondertussen 1 el boter per persoon in een pan op hoog vuur. Leg de steak in de pan zodra de boter goed heet is. Bak 1 - 3 minuten per kant (zie Tip). Haal uit de pan, breng op smaak met peper en laat rusten onder aluminiumfolie. Bewaar de pan met bakvet.

Tip: Bak de biefstuk eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je biefstuk het liefst eet.

Saus maken
4

Breng water aan de kook in 2 potten met deksel. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Snijd de wortel in kleine blokjes. Kook de sperziebonen 6 – 8 minuten en de wortelblokjes 10 – 12 minuten in aparte potten. Giet af en bewaar wat kookvocht van de wortel. Snijd de champignons in schijfjes. Bak de champignons en de overige knoflook 4 - 6 minuten in de pan van de steak op middelhoog vuur. Voeg per persoon: 75 ml room, 1/2 el wittewijnazijn en 1/4 runderbouillonblokje toe. Roer goed en laat de saus indikken op laag vuur.

Groenten afmaken
5

Verhit een andere pan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekjes 6 – 8 minuten. Voeg de sperziebonen toe en bak nog 2 – 3 minuten. Pureer ondertussen in een hoge kom de wortelblokjes samen met de overige room en mosterd tot een crème met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Gebruik eventueel wat van het kookvocht om het smeuïger te maken.

Serveren
6

Snijd de steak tegen de draad in, in dunne sneetjes. Verdeel de steaksneetjes over de borden en schep de wortelcrème ernaast. Serveer de aardappelen en sperziebonen in mooie schalen. Schenk de saus in een kommetje zodat iedereen deze naar wens kan toevoegen.