In sperziebonen zitten belangrijke mineralen. Zo zorgt kalium voor het behoud van een gezonde bloeddruk en zowel ijzer als foliumzuur voor een energieker gevoel.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
60 gram
Kalfsjus
(Bevat Selderij)
1 stuk(s)
Gemarineerde steak
(Bevat Selderij Kan bevatten Eieren, Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Sesamzaad, Soja)
250 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
50 gram
Peultjes
100 gram
Sperziebonen
5 gram
Verse krulpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
15 gram
Geraspte oude Goudse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
25 gram
Mayonaise met truffelaroma
(Bevat Mosterd, Eieren)
4 ml
Olijfolie met truffelaroma
5 gram
Amandelschaafsel
(Bevat Amandelnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
1 el
[Plantaardige] boter
½ el
Olijfolie
½ tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
Haal de steak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen onder water in een pot en verkruimel het bouillonblokje erboven. Kook in 12 - 15 minuten gaar. Bewaar wat van het kookvocht, giet daarna af en laat uitstomen.
Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen. Verwijder eventueel de uiteinden van de peultjes met een mes en trek de draadjes mee. Schenk een bodempje water in een sauteerpan met deksel. Voeg een snuifje zout en de sperziebonen en peultjes toe. Breng aan de kook en kook, afgedekt, in 4 - 6 minuten beetgaar. Giet daarna af en laat uitstomen.
Snipper ondertussen de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Voeg 1/2 el olijfolie toe aan de sauteerpan met groenten. Voeg de knoflook en de helft van de ui toe. Bak 3 - 5 minuten op middelhoog vuur en breng op smaak met peper en zout. Verhit een pan zonder olie op hoog vuur en rooster het amandelschaafsel tot het goudbruin begint te kleuren. Haal uit de pan en bewaar apart.
Verhit de helft van de boter in dezelfde pan op middelhoog vuur. Leg, zodra de boter goed heet is, de steak in de pan en bak 1 - 3 minuten per kant. Haal uit de pan en breng op smaak met peper. Laat rusten onder aluminiumfolie. Bak de overige ui in dezelfde pan 2 - 3 minuten. Voeg de kalfsjus toe en kook nog 2 - 3 minuten.
Zet het vuur uit en roer de truffelmayonaise door de kalfsjus. Breng op smaak met peper en zout. Snijd ondertussen de peterselie fijn. Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg de overige boter en eventueel wat kookvocht toe en stamp goed door. Roer de kaas, mosterd en 2/3 van de peterselie erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de steak, tegen de draad in, in sneetjes. Serveer de aardappelpuree met de groenten en steak. Schenk de kalfsjus over de steak en besprenkel met de truffelolie. Garneer de groenten met het geroosterd amandelschaafsel en de overige peterselie.