Tajine is ook de benaming van de aardewerken stoofpot waar dit gerecht traditioneel in wordt bereid - langzaam gegaard op hete kolen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
200 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 tl
Verse gember
½ stuk(s)
Rode puntpaprika
½ stuk(s)
Aubergine
⅓ zakje(s)
Afrikaanse kruidenmix
1 stuk(s)
Kipfilet
5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
¼ stuk(s)
Citroen
½ stuk(s)
Wortel
½ el
Bruine basterdsuiker
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
1 el
Olijfolie
50 ml
Water
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Breng water aan de kook in een ruime pot met deksel en voeg een flinke snuif zout toe. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de gember. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in smalle reepjes. Snijd de aubergine in blokjes van 1 - 2 cm. Halveer de wortel en snijd in halve maantjes.
Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten, of tot ze gaar zijn. Giet af en bewaar afgedekt in de pot.
Weetje: Dit gerecht zit door de aardappelen en groenten vol vezels - wel 1/3 van de ADH. Daarnaast bevat het vooral gezonde, onverzadigde vetten. Zowel vezels als onverzadigde vetten dragen bij aan een gezond cholesterolgehalte.
Verhit 1 el olijfolie per persoon in een grote sauteerpan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de aubergine, wortel, ui, knoflook en gember toe. Bak 3 - 4 minuten al roerend. Voeg de bruine suiker toe en bak 1 - 2 minuten al roerend. Maak wat plaats onderin de pan. Voeg de kipfilet en de paprika toe. Breng de kipfilet op smaak met peper en eventueel zout en bak in 2 minuten per kant bruin (zie Tip). Haal de kipfilet uit de pan en bewaar apart.
Tip: Als je geen plaats meer hebt in de sauteerpan kun je de kipfilet ook apart bakken in een pan.
Voeg per persoon: 1 tl Afrikaanse kruiden en 1 tl honing toe en schep goed om. Leg de kipfilet terug in de sauteerpan. Voeg ongeveer 50 ml water per persoon toe, zodat 2/3 van de groenten bedekt is met water. Laat het geheel, afgedekt, 12 - 15 minuten op middelmatig vuur sudderen.
Snijd ondertussen de peterselie fijn. Snijd de citroen in kwarten. Knijp citroenpartjes naar smaak uit boven de pan en laat, onafgedekt, nog 5 - 6 minuten verder koken op middelhoog vuur.
Weetje: Wist je dat peterselie per gram 3 keer zoveel ijzer bevat als biefstuk? 5 gram peterselie per persoon lijkt misschien weinig, maar draagt wel degelijk bij aan je ijzerinname.
Voeg 2/3 van de peterselie en 1/2 el extra vierge olijfolie per persoon toe aan de pot met aardappelen. Breng op smaak met peper en eventueel zout en meng goed (zie Tip). Verdeel de aardappelen over soepborden en schep de tajine erbij. Garneer met de overige peterselie en eventueel met de overige citroenpartjes.
Tip: Dit gerecht bevat al specerijen, proef goed voordat je zout toevoegt.