Tartiflette met camembert, brie en spekjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Tartiflette met camembert, brie en spekjes

Tartiflette met camembert, brie en spekjes

Franse ovenschotel met aardappel en crème fraîche met frisse salade

Tartiflette komt uit de Savoie. Wist je dat tartifle, in het dialect van deze Franse Alpenregio, aardappel betekent?

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

200 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Sjalot

1 stuk(s)

Knoflookteen

25 gram

Spekreepjes

40 gram

Franse camembert

50 gram

Franse roombrie

1 snufje

Nootmuskaat

25 gram

Biologische zure room

1.5 stuk(s)

Rode puntpaprika

30 gram

Veldsla

½ stuk(s)

Tomaat

Zelf toevoegen

1 el

[Plantaardige] boter

1.5 el

Wittewijnazijn

naar smaak

Peper en zout

1 tl

Mosterd

1 el

Extra vierge olijfolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)897 kcal
Energie (kJ)3754 kJ
Vetten62 g
waarvan verzadigd33 g
Koolhydraten53 g
waarvan suikers11 g
Vezels10.4 g
Eiwitten26 g
Zout2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Rasp
Hapjespan
Ovenschaal
Saladekom
Kleine kom

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en halveer in de lengte. Snijd 2/3 van de sjalot in halve ringen en pers de knoflook of snijd fijn. Kook de aardappelen, afgedekt, 10 - 12 minuten. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.

Tip: Wist je dat aardappelen supergezond zijn? Ze bevatten bijvoorbeeld veel vitaminen, zoals vitamine B6 en B11 voor je energieniveau en vitamine C voor een sterke weerstand.

Bakken
2

Verhit 1 el roomboter per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de spekblokjes in 4 - 6 minuten krokant. Verlaag het vuur, voeg de gesneden sjalot toe en bak 4 - 5 minuten. Bak de knoflook 1 minuut mee. Blus af met 1 el wittewijnazijn per persoon. Snijd de gekookte aardappelen in schijfjes van 1/2 cm dik (zie Tip).

Tip: Zijn de aardappelen te heet? Gebruik dan een vork om ze tijdens het snijden op hun plaats te houden.

Snijden
3

Snijd de camembert en de brie in plakjes. Rasp één mespuntje nootmuskaat per persoon. Voeg de crème fraîche toe aan de hapjespan met spekblokjes, meng goed en roer de aardappelschijfjes er vervolgens voorzichtig door. Breng op smaak met peper, zout en de nootmuskaat.

Tartiflette bakken
4

Voeg het aardappel-spekmengsel toe aan een ovenschaal en dek af met de plakjes brie en camembert. Bak 15 - 20 minuten in de oven. Snijd ondertussen de rode puntpaprika in dunne reepjes. Snijd de tomaat in blokjes.

Vinaigrette maken
5

Snipper de overige sjalot zeer fijn. Meng in een kleine kom per persoon: 1 tl mosterd, 1 el extra vierge olijfolie en 1/2 el wittewijnazijn met de overige sjalot tot een vinaigrette. Breng op smaak met peper en zout. Meng de paprikareepjes en tomaat in een saladekom met de veldsla.

Serveren
6

Verdeel de tartiflette over de borden. Serveer met de salade en voeg de vinaigrette naar smaak toe.