Varkensoester met zelfgemaakte jus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Varkensoester met zelfgemaakte jus

Varkensoester met zelfgemaakte jus

met broccoli en wortelpuree

Broccoli is echt een supergroente! Het bevat namelijk een grote hoeveelheid aan vitaminen, is zeer vezelrijk én zit boordevol ijzer. Onze caloriebewuste recepten bevatten meer dan 270 g groenten en minder dan 700 calorieën.

Labels:
Caloriebewust
Familie
Extra groente
Familie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Sjalot

1 stuk(s)

Knoflookteen

150 gram

Aardappelen

1.5 stuk(s)

Wortel

1 stuk(s)

Varkensoester

100 gram

Broccoliroosjes

Zelf toevoegen

2 el

[Plantaardige] boter

125 ml

Zoutarme runderbouillon

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

½ tl

Mosterd

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)610 kcal
Energie (kJ)2552 kJ
Vetten29 g
waarvan verzadigd17 g
Koolhydraten44 g
waarvan suikers15 g
Vezels15.5 g
Eiwitten38 g
Zout2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Ovenschaal
Koekenpan
Garde
Aardappelstamper
Steelpan

Instructies

Voorbereiden
1

Haal de varkensoester uit de koelkast (zie Tip). Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel. Snipper de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Snijd de wortel in blokjes van 2 cm.

Tip: Het best kun je de varkensoester al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast halen. Dan is hij ook vanbinnen op temperatuur wanneer je hem bakt en krijg je een malser resultaat. Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem. Het zit bijvoorbeeld ook in boerenkool, spinazie, broccoli en ei.

Koken
2

Kook de wortels, afgedekt, 20 minuten in de pan met deksel. Voeg na 5 minuten de aardappelen toe en breng op smaak met peper en zout. Zorg dat de wortels en aardappelen ruim onder water staan. Giet af zodra beide gaar zijn, bewaar een beetje kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Varkensoester bakken
3

Verhit 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelmatig vuur en fruit de sjalot en knoflook 3 – 4 minuten. Wrijf de varkensoester in met peper en zout. Haal de helft van de sjalot en knoflook uit de koekenpan en bewaar apart. Voeg de varkensoester toe aan de koekenpan en bak in 3 – 4 minuten rondom bruin. Haal de varkensoester daarna uit de pan, leg in een ovenschaal en bak 7 – 9 minuten in de oven. Haal vervolgens uit de oven en snijd in plakken.

Tip: Varkensoester is een relatief mager stukje varkensvlees en zit vol vitamine B1, B6 en B12 - zeer geschikt voor een gebalanceerde maaltijd dus!

Vleesjus maken
4

Zet het vuur van de koekenpan hoog en blus de achtergebleven sjalot en knoflook af met de bouillon en 1 tl zwarte balsamicoazijn per persoon. Breng de jus op smaak met peper en 1/2 tl mosterd per persoon. Laat in 4 – 6 minuten tot de helft inkoken. Voeg vlak voor serveren nog 1 el koude roomboter per persoon toe. Roer goed door met een garde.

Wortelpuree maken
5

Breng in een steelpan ruim water aan de kook voor de broccoli en kook de broccoli in 4 – 6 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen zonder deksel. Voeg de overige sjalot en knoflook toe aan de pan met wortels en aardappelen. Stamp tot een fijne puree met een aardappelstamper. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de wortelpuree over de borden en leg de varkensoester ernaast. Schep de broccoli erop en serveer met de vleesjus.