Een meubelwinkel populariseerde de Zweedse balletjes bij ons. Wist je dat ze daar köttbullar heten? Vandaag zet jij een vegetarische variant op tafel.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
250 gram
Krieltjes
½ stuk(s)
Ui
5 stuk(s)
Vegetarische balletjes
100 ml
Culinaire room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
150 gram
Sperziebonen
½ stuk(s)
Parmigiano Reggiano DOP
(Bevat Melk (inclusief lactose))
40 gram
Cranberrychutney
1 el
[Plantaardige] boter
½ el
Bloem
½ el
Olijfolie
1 tl
Mosterd
50 ml
Zoutarme groentebouillon
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon. Verwarm de oven op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes. Was de krieltjes, halveer ze en snijd de grote krieltjes in kwarten. Snipper de ui.
Kook de krieltjes, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af, bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle krieltjes, maar gebruik 2/3 daarvan. De overige krieltjes kun je de volgende dag in een lunchsalade verwerken.
Rasp de kaas. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en meng ze in een kom met de olijfolie, peper en zout. Verspreid de sperziebonen over een bakplaat met bakpapier en bak de 10 - 15 minuten in de oven. Strooi de in de laatste 2 minuten de geraspte kaas over de sperziebonen en bak mee.
Weetje: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk. Daarnaast zijn sperziebonen rijk aan ijzer en foliumzuur, wat zorgt voor een energiek gevoel.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de vegetarische gehaktballetjes 2 - 3 minuten. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit opnieuw 1/2 el roomboter per persoon en voeg de ui toe aan de koekenpan. Fruit 1 - 2 minuten. Voeg bloem toe en bak 1 minuut mee. Voeg de bouillon toe en meng met een garde tot een gladde saus.
Voeg vervolgens de kookroom, sojasaus en mosterd toe aan de koekenpan. Meng met een garde door elkaar en laat de saus 5 - 6 minuten inkoken (zie Tip). Voeg de vegetarische gehaktballetjes weer toe en verhit nog 2 - 3 minuten.
Tip: Vind je de saus te dun? Voeg dan wat extra bloem toe. Is de saus juist te dik? Voeg dan wat van het kookvocht van de krieltjes toe.
Verdeel de krieltjes en sperziebonen over de borden. Schep de balletjes en de saus ernaast. Serveer met de cranberrychutney.