Vegetarische moussaka met knoflookbrood
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Vegetarische moussaka met knoflookbrood

Vegetarische moussaka met knoflookbrood

met rode splitlinzen en courgette

Voor deze vegetarische moussaka is het lamsgehakt vervangen door rode splitlinzen - een goede bron van eiwit, ijzer én B-vitaminen.

Labels:
Veggie
Extra groente

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd50 minuten
Oventijd45 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Aubergine

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Courgette

1 stuk(s)

Knoflookteen

⅓ zakje(s)

Gedroogde oregano

0.48 tl

Gemalen kaneel

Tomatenpuree

25 gram

Rode splitlinzen

⅓ pak(ken)

Tomatenblokjes

1 stuk(s)

Bruin tarwebroodje

50 gram

Biologische zure room

25 gram

Geraspte oude Goudse kaas

Zelf toevoegen

½ el

Bruine basterdsuiker

1 el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

100 ml

Zoutarme groentebouillon

1 el

Zonnebloemolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)867 kcal
Energie (kJ)3628 kJ
Vetten50 g
waarvan verzadigd19 g
Koolhydraten69 g
waarvan suikers26 g
Vezels12 g
Eiwitten28 g
Zout3 g

Benodigdheden

Kom
Hapjespan
Bakplaat met bakpapier
Kleine kom
Ovenschaal

Instructies

Groenten snijden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in de breedte in halve plakken van 1/2 cm dik. Meng in een kom de aubergineplakken met de zonnebloemolie. Breng op smaak met peper en zout. Snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes van 1/2 cm. Pers de knoflook of snijd fijn.

Tip: Courgette behoort tot de vruchtgroenten zoals komkommer, pompoen en tomaat en is rijk aan ijzer, vitamine C en calcium.

Groenten bakken
2

Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg de ui toe en bak 3 minuten. Voeg de courgette toe, breng op smaak met peper en zout en bak 5 minuten. Voeg de helft van de knoflook en de oregano, tomatenpuree en 1/2 tl kaneel per persoon toe (zie Tip). Roer goed en bak nog 2 minuten mee.

Tip: Is niet iedereen liefhebber van kaneel in hartige gerechten? Laat het dan achterwege of proef de saus eerst en voeg het daarna naar smaak toe.

Linzen koken
3

Voeg de rode splitlinzen, de zwarte balsamicoazijn, de tomatenblokjes, de bouillon en de bruine suiker toe aan de hapjespan. Breng al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat 20 - 25 minuten zachtjes koken (zie Tip). Roer regelmatig door zodat de linzen niet aanbakken.

Tip: Voeg eventueel 1 el water per persoon toe indien de saus te droog wordt.

Knoflookbrood maken
4

Leg ondertussen de aubergineplakjes op een bakplaat met bakpapier. Rooster 10 – 15 minuten in de oven. Meng in een kleine kom de overige olijfolie en de overige knoflook tot een knoflookolie. Breng op smaak met peper en zout. Halveer het broodje en besprenkel elke helft met de knoflookolie (zie Tip).

Tip: Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan 1/2 broodje per persoon. Gebruik het overige broodje om te doppen in de soep of maak er de volgende dag nog een knoflookbroodje van.

Moussaka bakken
5

Schep het tomatenmengsel in een ovenschaal en leg de aubergineplakken op het mengsel. Besmeer de aubergine met de crème fraîche en bestrooi met de geraspte oude kaas. Bak de moussaka nog 5 – 6 minuten in de oven en leg in de laatste 2 – 3 minuten het knoflookbrood erbij.

Serveren
6

Verdeel de moussaka over diepe borden. Serveer met het knoflookbrood.

Tip: Deze maaltijd zit door de splitlinzen, het broodje en de grote hoeveelheid groente vol ijzer. Dat is belangrijk voor een energiek gevoel. Vooral voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om er op te letten dat je genoeg ijzer binnenkrijgt.