Hoewel de tomaat misschien bekend staat als een groente, ligt het toch anders. Plantkundig gezien is de tomaat namelijk een vrucht, ofwel een fruitsoort.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
200 gram
Aardappelen
125 gram
Champignons
½ stuk(s)
Wortel
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Laurierblad
50 gram
Culinaire room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Bladerdeegkoekje
(Bevat Tarwe Kan bevatten Eieren, Melk (inclusief lactose))
20 gram
Veldsla
2.5 gram
Verse krulpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
½ stuk(s)
Tomaat
1 tl
Extra vierge olijfolie
2 el
[Plantaardige] boter
1 el
Bloem
100 ml
Zoutarme groentebouillon
[Plantaardige] melk
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bereid de bouillon. Breng water aan de kook in een ruime pot voor de aardappelen. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Snijd de champignons in kleine blokjes. Snijd de wortel in kleine blokjes. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn.
Weetje: Wist je dat champignons een bron zijn van vitamine B2? Dit houdt je energie op peil en voorkomt ontstekingen. Vooral voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om erop te letten dat je genoeg van deze vitamine binnenkrijgt.
Kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat uitstomen.
Verhit 1/2 el boter per persoon in een sauteerpan op middelhoog vuur. Bak de knoflook, ui, wortel en champignons 4 - 6 minuten al roerend. Voeg vervolgens per persoon: 1 el boter en 1 el bloem toe. Bak 1 - 2 minuten. Voeg het laurierblad, de bouillon en de culinaire room toe. Roer goed door zodat de saus een geheel wordt. Laat 6 - 8 minuten op laag vuur zachtjes indikken (zie Tip).
Tip: Draai het vuur iets hoger als de saus nog te waterig is.
Leg het bladerdeegkoekje op een bakplaat met bakpapier en bak 5 - 8 minuten in de oven. Snijd ondertussen de peterselie grof. Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een gladde puree. Voeg de overige boter en een scheutje melk toe om het geheel smeuïg te maken (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout.
Gezondheidstip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan de helft van de aardappelen voor de puree en gebruik geen boter. De overige aardappelen kun je de volgende dag in een aardappelsalade verwerken.
Snijd de tomaat in partjes. Meng in een saladekom de veldsla en tomaat met de extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de bladerdeegkoekjes over de borden en vul met de vegetarische vol-au-vent. Serveer de aardappelpuree en de salade ernaast. Garneer met de peterselie.