Gehakt met rijst op z'n Vietnamees
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gehakt met rijst op z'n Vietnamees

Gehakt met rijst op z'n Vietnamees

met mango, frisse salade en nước chấm-dressing

Nước chấm is een algemene naam voor Vietnamese dipsauzen. Deze beroemde versie speelt met de smaken zoet, zuur, zout en pikant.

Allergenen:
Vis

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd25 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

75 gram

Witte langgraanrijst

100 gram

Varkensboerengehakt

(Kan bevatten Soja, Tarwe, Eieren, Mosterd, Selderij)

1 stuk(s)

Knoflookteen

5 gram

Munt, koriander en Thais basilicum

¼ stuk(s)

Limoen

10 ml

Vissaus

(Bevat Vis)

½ stuk(s)

[Mini-]komkommer

½ stuk(s)

Ui

¼ stuk(s)

Rode peper

5 gram

Gemberpuree

20 gram

Veldsla

½ stuk(s)

Mango

Zelf toevoegen

1 el

Suiker

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

180 ml

Kokend water

1 el

Zonnebloemolie

1 el

Wittewijnazijn

30 ml

Water voor saus

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3276 kJ
Energie (kcal)783 kcal
Vetten32.6 g
waarvan verzadigd8 g
Koolhydraten94 g
waarvan suikers30.7 g
Vezels8.3 g
Eiwitten26.5 g
Zout3.6 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Waterkoker
Dunschiller
Saladekom
Kleine kom
Hapjespan

Instructies

Rijst koken
1
  • Breng het water aan de kook in een waterkoker. Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Verhit de helft van de zonnebloemolie in een pot met deksel op middelhoog vuur. Voeg de gemberpuree en de helft van de knoflook toe en bak 1 - 2 minuten.
  • Voeg de rijst en het water uit de waterkoker toe aan de pot met knoflook en gemberpuree. Verkruimel de aangegeven hoeveelheid van het groentebouillonblokje boven de pot en breng aan de kook. Zet dan het vuur lager en kook de rijst, afgedekt, 12 - 15 minuten. 
  • Haal de pot van het vuur en laat afgedekt staan tot serveren.
Salade maken
2
  • Snijd de ui in dunne halve ringen (zie Tip). Snijd de komkommer in dunne halve maantjes. Schil de mango en snijd het vruchtvlees klein.
  • Meng in een saladekom de ui, komkommer, mango en veldsla.
  • Meng in een kleine kom de knoflook met de suiker, vissaus (let op: zout! Gebruik naar smaak), wittewijnazijn en het water voor de saus.

Tip: In de deze stap voeg je rauwe ui toe aan de salade. Houd je hier niet van? Bak de ui dan in de volgende stap mee met het gehakt.

Gehakt bakken
3
  • Verhit de overige zonnebloemolie in een sauteerpan op hoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak in 3 minuten los.
  • Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de rode peper (let op: pikant! Gebruik naar smaak) en snijd fijn.
  • Snijd de verse kuiden fijn. Rasp de schil van de limoen.
  • Haal de pan van het vuur. Voeg de verse kruiden en de rode peper toe en meng door. Snijd de limoen in partjes en knijp 1 limoenpartje per persoon uit boven de pan. Voeg limoenrasp, peper en zout naar smaak toe.
Serveren
4
  • Verdeel het gehakt, de rijst en de salade over de borden.
  • Serveer met de dressing en de eventuele overige limoenpartjes.

Weetje: Komkommers bestaan voor een groot deel uit water, maar bevatten ook vitaminen en mineralen. Ze hydrateren, bevatten weinig calorieën en zorgen tegelijkertijd voor essentiële voedingsstoffen. Win-win-win dus!