Wist je dat het groene gedeelte van de prei de meeste vitaminen en mineralen bevat? Snijd iets fijner, was goed en stoof mee voor een extra voedzame visgratin!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Prei
½ stuk(s)
Venkel
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Tomaat
5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
250 gram
Aardappelen
50 ml
Culinaire room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
40 gram
Garnalen
(Bevat Schaaldieren)
130 gram
Vismelange: zalm, kabeljauw en koolvis
(Bevat Vis)
25 gram
Geraspte belegen kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
75 ml
Zoutarme visbouillon
½ el
Bloem
1
[Plantaardige] melk
1.5 el
[Plantaardige] boter
1 tl
Mosterd
1 el
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Snijd de prei in fijne ringen. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd in stukken van 2 cm. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn.
Verhit 1 el boter per persoon in een sauteerpan op middelhoog vuur. Fruit de knoflook en de ui 1 - 2 minuten. Voeg de prei en de venkel toe en bak 4 - 5 minuten. Voeg 1/2 el bloem per persoon toe en bak 1 minuut al roerend. Blus af met per persoon: 75 ml bouillon en 1 el wittewijnazijn. Roer goed door en laat 8 - 10 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd ondertussen de tomaat in blokjes. Snijd de bladpeterselie fijn. Breng water met een snuif zout aan de kook in een ruime pot met deksel voor de aardappelen. Was of schil de aardappelen grondig en snijd in grote stukken. Dep de vismelange en garnalen droog met keukenpapier.
Weetje: De vismelange is rijk aan jodium – belangrijk voor de schildklier, stofwisseling en groei van kinderen. Eet je weinig brood (met bakkerszout)? Zorg dan dat je voldoende vis of zuivel eet om toch genoeg jodium binnen te krijgen.
Verlaag het vuur van de sauteerpan en roer culinaire room, de garnalen, de tomaat en de helft van de bladpeterselie door de saus. Breng de stukken zalm, koolvis en kabeljauw op smaak met peper en zout en verdeel over een ovenschaal. Giet de saus eroverheen en dek af met de geraspte kaas. Bak 15 - 20 minuten in de oven. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een fijne puree. Voeg vervolgens per persoon: 1 tl mosterd, 1/2 el boter en een scheutje melk toe om de puree smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout en roer goed door.
Serveer de visgratin met de aardappelpuree. Garneer met de overige peterselie.