Bowl met steak en teriyaki-aubergine
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Bowl met steak en teriyaki-aubergine

Bowl met steak en teriyaki-aubergine

met rijst, wortelsalade en gomasio

Teriyakisaus komt van de gelijknamige Japanse kooktechniek waarbij vlees of vis een glimmend (teri) glazuurlaagje krijgt en op een hete plaat wordt gegrild (yaki).

Labels:
Caloriebewust
Allergenen:
Selderij
Soja
Tarwe
Sesamzaad

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd25 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauMakkelijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Gemarineerde steak

(Bevat Selderij Kan bevatten Eieren, Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Sesamzaad, Soja)

75 gram

Witte langgraanrijst

½ stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Aubergine

1 stuk(s)

Wortel

25 gram

Teriyakisaus

(Bevat Soja, Tarwe)

½ zakje(s)

Gomasio

(Bevat Sesamzaad)

5 gram

Verse koriander

(Kan bevatten Selderij)

Zelf toevoegen

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

180 ml

Water

½ el

Zonnebloemolie

½ el

[Plantaardige] boter

½ el

Wittewijnazijn

½ el

[Plantaardige] mayonaise

naar smaak

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2837 kJ
Energie (kcal)678 kcal
Vetten24.8 g
waarvan verzadigd7 g
Koolhydraten79.4 g
waarvan suikers17.1 g
Vezels7 g
Eiwitten32.1 g
Zout2.6 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Hapjespan met deksel
Koekenpan
Aluminiumfolie
Kom
Rasp

Instructies

Voorbereiden
1

Haal de steak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Pers de knoflook of snijd fijn. Verhit 1/4 el zonnebloemolie in een pot met deksel op laag vuur en fruit de knoflook 1 - 2 minuten. Roer de rijst erdoor, giet het water erbij en verkruimel het bouillonblokje erboven.

Rijst koken
2

Kook de rijst, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar. Haal de pot van het vuur en laat 5 minuten rusten. Giet de rijst af indien nodig en breng op smaak met peper en zout. Halveer de aubergine in de lengte en snijd elke helft in vier lange parten. Verhit 1/4 el zonnebloemolie in een sauteerpan op hoog vuur. Bak de aubergine 3 - 4 minuten en keer regelmatig om.

Aubergine stomen
3

Zet het vuur middelhoog en voeg 30 ml water per persoon toe. Dek de sauteerpan af en stoom de aubergine 4 - 6 minuten. Verwijder het deksel, voeg de teriyakisaus toe en bak nog 1 minuut (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout.

Tip: Houd je van pikant en heb je sambal in huis? Voeg dit dan naar smaak aan de aubergine toe.

Steak bakken
4

Verhit 1/2 el boter in een pan op middelhoog vuur. Bak, wanneer de pan goed heet is, de steak 1 - 3 minuten per kant. Haal de steak uit de pan, breng op smaak met peper en zout en laat rusten onder aluminiumfolie. Giet ondertussen het bakvet uit de pan bij de aubergine en roer door.

Salade maken
5

Rasp ondertussen de wortel en hak de koriander fijn. Meng in een kom de wortel met de mayonaise, de wittewijnazijn en de helft van de koriander. Besprenkel met extra vierge olijfolie naar smaak en breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Snijd de steak, tegen de draad in, in sneetjes. Verdeel de rijst over de kommen en schep de aubergine en wortelsalade erover. Leg de steak erbovenop. Garneer met de gomasio en de overige koriander.

Weetje: Aubergine is een veelzijdige groente. Wist je dat het vol zit met ijzer en vitamine C?