Teriyakisaus komt van de gelijknamige Japanse kooktechniek waarbij vlees of vis een glimmend (teri) glazuurlaagje krijgt en op een hete plaat wordt gegrild (yaki).
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Gemarineerde steak
(Bevat Selderij Kan bevatten Eieren, Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Sesamzaad, Soja)
75 gram
Witte langgraanrijst
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Aubergine
1 stuk(s)
Wortel
25 gram
Teriyakisaus
(Bevat Soja, Tarwe)
½ zakje(s)
Gomasio
(Bevat Sesamzaad)
5 gram
Verse koriander
(Kan bevatten Selderij)
180 ml
Zoutarme groentebouillon
½ el
Zonnebloemolie
½ el
[Plantaardige] boter
½ el
Wittewijnazijn
½ el
[Plantaardige] mayonaise
30 ml
Water
naar smaak
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon. Haal de steak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Pers de knoflook of snijd fijn. Verhit de helft van de zonnebloemolie in een pot met deksel op laag vuur en fruit de knoflook 1 - 2 minuten. Roer de rijst erdoor en giet het bouillon erbij.
Kook de rijst, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar. Haal de pot van het vuur en laat 5 minuten nagaren. Giet de rijst af indien nodig en breng op smaak met peper en zout. Halveer de aubergine in de lengte en snijd elke helft in vier lange partjes. Verhit de overige zonnebloemolie in een sauteerpan op hoog vuur. Bak de aubergine 3 - 4 minuten en keer regelmatig om.
Zet het vuur middelhoog en voeg de aangegeven hoeveelheid water toe. Dek de sauteerpan af en stoom de aubergine 4 - 6 minuten. Verwijder het deksel, voeg de teriyakisaus toe en bak nog 1 minuut (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Houd je van pikant en heb je sambal in huis? Voeg dit dan naar smaak aan de aubergine toe.
Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur. Bak, wanneer de pan goed heet is, de steak 1 - 3 minuten per kant. Haal de steak uit de pan, breng op smaak met peper en zout en laat rusten onder aluminiumfolie. Meng ondertussen het bakvet uit de pan door de aubergine.
Rasp ondertussen de wortel en snijd de koriander fijn. Meng in een kom de wortel met de mayonaise, de wittewijnazijn en de helft van de koriander. Besprenkel met extra vierge olijfolie naar smaak en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de steak, tegen de draad in, in sneetjes. Verdeel de rijst over de kommen en schep de aubergine en wortelsalade erover. Leg de steak erbovenop. Garneer met de gomasio en de overige koriander.
Weetje: Aubergine is een veelzijdige groente. Wist je dat het vol zit met ijzer en vitamine C?