Witte pens met aardappelgratin
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Witte pens met aardappelgratin

Witte pens met aardappelgratin

met krokant gebakken spruitjes en knoflook

In dit gerecht kook je de spruitjes eerst voor waarna je ze in knoflook bakt. Hierdoor krijgen ze een lekkere nootachtige smaak!

Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

200 gram

Aardappelen

50 ml

Culinaire room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

15 gram

Geraspte oude Goudse kaas

200 gram

Spruiten

1 stuk(s)

Knoflookteen

1 stuk(s)

Witte worst

1 snufje

Nootmuskaat

Zelf toevoegen

1 el

[Plantaardige] boter

½ el

Bloem

½ el

Olijfolie

25 ml

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)851 kcal
Energie (kJ)3561 kJ
Vetten52.9 g
waarvan verzadigd24 g
Koolhydraten66.1 g
waarvan suikers13.8 g
Vezels14.7 g
Eiwitten27.8 g
Zout1.9 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Garde
Steelpan
Ovenschaal
Koekenpan
Koekenpan met deksel

Instructies

Aardappelen koken
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in schijfjes van 1 cm. Voeg de aardappelen toe aan de pan met deksel en kook in 6 - 8 minuten halfgaar. Giet daarna af en spoel met koud water. Rasp de nootmuskaat op een fijne rasp.

Saus maken
2

Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg, zodra de roomboter gesmolten is, de bloem toe en roer tot er een deegbal ontstaat. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk en de kookroom toe. Klop met een garde tot de klontjes verdwenen zijn en meng de geraspte oude kaas en 1 mespuntje nootmuskaat per persoon erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Gratin maken
3

Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de bodem van een ovenschaal en schenk de saus erover. Bak de aardappelgratin 18 - 22 minuten in de oven.

Spruiten koken
4

Breng ondertussen ruim water aan de kook in dezelfde pan die voor je de aardappelen hebt gebruikt. Verwijder de steelaanzet en buitenste bladeren van de spruiten. Kook de spruiten, afgedekt, in 6 - 8 minuten beetgaar. Haal de spruitjes uit de pan, maar laat het kookwater in de pan. Spoel de spruiten af met koud water en halveer ze.

Weetje: Spruitjes zijn rijk aan calcium voor sterkte botten en tanden, ijzer voor je energieniveau, vitamine E voor een sterk immuunsysteem en vezels voor gezonde darmen.

Bakken
5

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel en bak de witte worst in 3 - 4 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Dek vervolgens de pan af en bak 10 - 12 minuten op middelmatig vuur. Keer regelmatig om. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de knoflook 1 minuut. Voeg de spruiten toe en roerbak nog 5 - 8 minuten.

Serveren
6

Serveer de aardappelgratin met de knoflookspruiten en de witte worst (zie Tip).

Tip: Let jij op je calorie-inname? Serveer dan de helft van de aardappelgratin en bewaar de overige gratin voor lunch of diner de volgende dag.