Zelfgemaakte hummus met falafel
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Zelfgemaakte hummus met falafel

Zelfgemaakte hummus met falafel

met volkoren pitabroodjes, gegrilde groenten en frisse yoghurtsaus

Voor zelfgemaakt hummus heb je kikkererwten, tahin, olijfolie, citroensap, knoflook en specerijen nodig. Daarnaast kun je met kruiden eindeloos variëren!

Labels:
Veggie
Extra Vezels
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)
Eieren
Sesamzaad
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ pak(ken)

Kikkererwten

½ stuk(s)

Aubergine

20 gram

Tahinsaus

(Bevat Melk (inclusief lactose), Eieren, Sesamzaad)

75 gram

Falafel

(Kan bevatten Mosterd, Soja, Gluten)

½ stuk(s)

Citroen

1 stuk(s)

Knoflookteen

⅓ zakje(s)

Gemalen komijnzaad

25 gram

Biologische volle yoghurt

(Bevat Melk (inclusief lactose))

½ stuk(s)

Paprika

½ stuk(s)

Ui

2 stuk(s)

Volkoren pitabrood

(Bevat Tarwe)

Zelf toevoegen

½ el

Extra vierge olijfolie

1.25 el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)866 kcal
Energie (kJ)3623 kJ
Vetten38.2 g
waarvan verzadigd5.5 g
Koolhydraten91.5 g
waarvan suikers8.9 g
Vezels25.6 g
Eiwitten27.6 g
Zout2.4 g

Benodigdheden

Grote kom
Bakplaat met bakpapier
Rasp
Kleine kom
Hoge kom
Vergiet
Staafmixer
Koekenpan

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de aubergine in blokjes. Meng in een grote kom de aubergineblokjes met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de aubergineblokjes over een bakplaat met bakpapier. Snijd de paprika in grove stukken. Snijd de ui in halve ringen. Meng in dezelfde kom de paprikastukken en uienringen met 1/4 el olijfolie per persoon, peper en zout. 

Groenten roosteren
2

Verdeel de overige groenten naast de aubergine over de bakplaat. Leg de ongepelde knoflook bij de groenten en bak 18 – 22 minuten in de oven, of tot de groenten gaar zijn. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit boven een kleine kom.

Hummus maken
3

Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet. Meng in een hoge kom de kikkererwten met de tahinsaus, het komijnzaad en per persoon: 2 el water, 1/2 el citroensap en 1/2 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en flink wat zout. Mix het geheel met een staafmixer tot een gladde hummus. Bewaar apart.

Yoghurtsaus maken
4

Meng in een kleine kom de yoghurt en 1 tl citroenrasp per persoon. Breng op smaak met peper en flink wat zout.

Falafel bakken
5

Bak de pitabroodjes 3 – 5 minuten in de oven of broodrooster (zie Tip). Haal de knoflook voorzichtig uit de schil en voeg samen met de helft van de aubergineblokjes bij de hummus. Mix opnieuw glad. Proef de hummus en breng verder op smaak met het overige citroensap, peper en zout. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een pan en bak de falafel 2 – 4 minuten rondom op hoog vuur.

Tip: Let jij op je calorie-inname? Bereid dan de helft van het pitabrood. Bewaar de rest voor later in de week, bijvoorbeeld als voorafje met tzatziki of hummus.

Serveren
6

Schep de hummus op een groot bord en schuif de hummus met de buitenkant van een lepel naar de zijkanten van het bord. Leg de ui, paprika en de overige aubergine naast de hummus en leg de falafel erbij. Besprenkel eventueel met extra vierge olijfolie naar smaak. Besprenkel de falafel met de yoghurtsaus. Serveer met de pitabroodjes.