Zoete-aardappelsoep met kokosmelk
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Zoete-aardappelsoep met kokosmelk

Zoete-aardappelsoep met kokosmelk

met limoen, kidneybonen en garam masala

Dit recept is geïnspireerd op locro de papa - deze van origine Zuid-Amerikaanse maaltijdsoep geef je een originele draai met garam masala en kokosmelk.

Labels:
Extra groente
Plantaardig

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

150 gram

Zoete aardappel

⅓ zakje(s)

Gedroogde tijm

¼ bosje(s)

Lente-ui

½ stuk(s)

Knoflookteen

1 stuk(s)

Wortel

¼ stuk(s)

Limoen

½ pak(ken)

Rode kidneybonen

⅓ zakje(s)

Garam masala

½ pak(ken)

Tomatenblokjes

200 ml

Kokosmelk

Zelf toevoegen

½ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

1 el

Olijfolie

50 ml

Water

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3445 kJ
Energie (kcal)823 kcal
Vetten50.5 g
waarvan verzadigd33.9 g
Koolhydraten65.3 g
waarvan suikers25.6 g
Vezels17 g
Eiwitten18.5 g
Zout3.3 g

Benodigdheden

Bakplaat met bakpapier
Soeppan met deksel
Rasp
Vergiet
Kleine kom

Instructies

Aardappel roosteren
1
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Was de zoete aardappel grondig en snijd in blokjes van 1 cm. Snijd de wortel in gelijke blokjes.
  • Verdeel beide over een bakplaat met bakpapier, besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met de helft van de tijm, peper en zout.
  • Bak in 15 – 25 minuten gaar. Schep halverwege om.
Groenten bakken
2
  • Snijd de lente-ui in fijne ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de schil van de limoen en snijd in partjes. Laat de kidneybonen uitlekken in een vergiet.
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een soeppot met deksel op middelhoog vuur en bak hierin de helft van de lente-ui 1 – 2 minuten.
  • Voeg de knoflook, garam masala (let op: pikant! Gebruik naar smaak) en overige tijm toe. Bak 30 seconden.

Weetje: Kidneybonen hebben van alle bonen het hoogste vezelgehalte. Per 100 gram bevatten ze bijna 1/3 van de ADH.

Soep koken
3
  • Voeg de tomatenblokjes, de kokosmelk en 50 ml water per persoon toe.
  • Verkruimel 1/2 groentebouillonblokje per persoon boven de pot en roer goed door (zie Tip). Breng de soep op smaak met peper en zout en breng aan de kook.
  • Laat de soep, afgedekt, 12 – 15 minuten zachtjes koken op laag vuur.
  • Voeg de laatste 5 minuten de kidneybonen toe.

Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan de helft van de benodigde hoeveelheid van het bouillonblokje.

Serveren
4
  • Pers ondertussen het sap van 1 limoenpartje per persoon boven een kleine kom.
  • Haal de soep van het vuur, roer de geroosterde zoete aardappel en wortel erdoor en voeg het limoensap toe (zie Tip).
  • Garneer de soep met de overige lente-ui en de limoenrasp. Voeg extra limoensap naar smaak toe.

Tip: Je kunt de soep ook pureren met een staafmixer.