Misschien ken je de meatloaf vooral als een Amerikaans iets, maar dit is dus niet het geval. Hij komt oorspronkelijk uit wat wij nu West-Europa noemen, namelijk rondom Duitsland en Scandinavië!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
⅓ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Varkensboerengehakt
(Kan bevatten Soja, Tarwe, Eieren, Mosterd, Selderij)
15 gram
Panko paneermeel
(Bevat Tarwe)
¼ pak(ken)
Tomatenblokjes
½ takje(s)
Verse rozemarijn
75 gram
Witte langgraanrijst
½ zakje(s)
Siciliaanse kruidenmix
15 gram
Zongedroogde tomaten
½ stuk(s)
Wortel
½ stuk(s)
Paprika
⅓ zakje(s)
Italiaanse kruiden
¼ el
[Plantaardige] boter
½ el
Zwarte balsamicoazijn
1 el
Olijfolie
30 ml
[Plantaardige] melk
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Hak de zongedroogde tomaten fijn. Meng in een kom het boerengehakt, de panko, de knoflook, de zongedroogde tomaten, de Siciliaanse kruiden, de melk en de helft van de ui. Breng flink op smaak met peper en zout en kneed goed door.
Vorm een plat brood van het gehakt. Verhit 1/4 el olijfolie per persoon en de boter in een pan op middelhoog vuur. Bak het gehaktbrood in 4 - 6 minuten rondom bruin en leg in een ovenschaal. Bak het gehaktbrood 20 - 30 minuten in de oven (zie Tip).
Tip: De garingstijd van je gehaktbrood hang erg af van de grootte en van de oven. Bak het gehaktbrood eerst 20 minuten en snijd dan open om te kijken of hij al gaar is.
Breng water met een snuif zout aan de kook in een pot voor de rijst. Snijd de wortel in halve maantjes en de paprika in reepjes. Verdeel beide over een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Rooster 15 - 20 minuten in de oven. Kook ondertussen de rijst 10 - 12 minuten. Giet daarna af en bewaar apart.
Verhit 1/4 el olijfolie per persoon een pot op middelhoog vuur en bak de overige ui 2 minuten. Blus af met de zwarte balsamicoazijn. Voeg de tomatenblokjes, Italiaanse kruidenmix en verse rozemarijn toe. Breng op smaak met peper en zout. Roer goed door en verlaag het vuur. Laat 10 - 15 minuten zachtjes koken.
Voeg de groenten toe aan de saus als ze klaar zijn. Roer goed door.
Weetje: Wist je dat tomaten uit blik bijna net zoveel vitaminen en mineralen bevatten als verse tomaten? Bij elkaar opgeteld bevat dit gerecht meer dan 200 gram groente!
Snijd het gehaktbrood in sneetjes en verdeel over de borden. Besprenkel met het achtergebleven bakvet uit de ovenschaal. Serveer met de rijst en groenten in tomatensaus.