Rijst met kokosmelk en gebakken tofu
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Rijst met kokosmelk en gebakken tofu

Rijst met kokosmelk en gebakken tofu

met wortel, paksoi en pinda's

Wist je dat het maken van tofu uit sojamelk heel veel lijkt op het maken van kaas uit melk?

Labels:
Veggie
Allergenen:
Sesamzaad

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd40 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Knoflookteen

2 gram

Verse koriander

1.25 cm

Verse gember

½ stuk(s)

Paksoi

½ stuk(s)

Wortel

¼ stuk(s)

Limoen

10 gram

Ongezouten pinda's

1.5 tl

Gerookt paprikapoeder

10 ml

Sojasaus

75 gram

Basmatirijst

55 ml

Kokosmelk

½ zakje(s)

Gomasio

(Bevat Sesamzaad)

Zelf toevoegen

¼ el

Wittewijnazijn

¼ el

Olijfolie

½ tl

Honing [of plantaardig alternatief]

naar smaak

Peper en zout

1.5 el

Zonnebloemolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)635 kcal
Energie (kJ)2658 kJ
Vetten34 g
waarvan verzadigd12 g
Koolhydraten67 g
waarvan suikers15 g
Vezels5.3 g
Eiwitten12 g
Zout2 g

Benodigdheden

Rasp
Kleine kom
Pan met deksel
Koekenpan

Instructies

Voorbereiden
1

Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Rasp de gember fijn. Verwijder het uiteinde van de paksoi en hak de paksoi in reepjes. Schil de wortel en snijd de wortel in blokjes. Rasp de limoen en snijd deze vervolgens in vieren. Snijd de pinda's en verse koriander fijn.

Tofu marineren
2

Knijp met je handen het water uit de tofu en snijd de tofu in blokjes van 11/2 cm. Meng 1/2 tl olijfolie en 1/2 tl rijstazijn of wittewijnazijn per persoon in een kleine kom. Voeg de honing, 1 tl gerookte paprika per persoon en de helft van de limoenrasp, de knoflook en de sojasaus toe (de rest gebruik je later). Breng op smaak met peper en voeg de tofu toe. Meng alles goed. Zet opzij tot je het gaat bakken en roer regelmatig door.

Bakken
3

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan met deksel op middelhoog vuur. Bak de ui en de wortel 2 - 3 minuten. Voeg de rijst toe en laat deze al roerend in 1 minuut goudbruin kleuren.

Rijst koken
4

Voeg de overige rijst, de kokosmelk en 100 ml water per persoon toe aan de pan. Dek af en laat 12 - 14 minuten op middelhoog vuur koken, of tot de rijst gaar en drooggekookt is. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: Let op, gebruik niet alle kokosmelk: hou je aan de aangegeven hoeveelheid zodat de rijst niet te vochtig wordt. Gebruik de rest bijvoorbeeld om een soep op smaak te brengen!

Tofu bakken
5

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de tofublokjes 3 - 4 minuten romdom: draai ze voorzichtig om met een spatel of tang. Haal de tofublokjes uit de pan en bewaar apart. Zet het vuur laag en voeg een scheutje olijfolie toe aan dezelfde koekenpan, samen met de rest van de gember en de sojasaus. Voeg de paksoi toe en bak het geheel 2 - 3 minuten.

Serveren
6

Serveer de rijst met kokosmelk in diepe borden. Bestrooi met de rest van de limoenrasp. Knijp een klein beetje limoensap uit over de rijst. Leg de gebakken paksoi en de tofu erbovenop. Bestrooi het gomasio, de koriander en de pinda's. Serveer met de resterende limoenpartjes.