Voor deze vegetarische moussaka is het lamsgehakt vervangen door rode splitlinzen - een goede bron van eiwit, ijzer én B-vitaminen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Aubergine
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Courgette
1 stuk(s)
Knoflookteen
⅓ zakje(s)
Gedroogde oregano
0.48 tl
Gemalen kaneel
⅓
Tomatenpuree
25 gram
Rode splitlinzen
⅓ pak(ken)
Tomatenblokjes
1 stuk(s)
Bruin tarwebroodje
50 gram
Biologische zure room
25 gram
Geraspte oude Goudse kaas
½ el
Bruine basterdsuiker
1 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
1 tl
Zwarte balsamicoazijn
100 ml
Zoutarme groentebouillon
1 el
Zonnebloemolie
Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in de breedte in halve plakken van 1/2 cm dik. Meng in een kom de aubergineplakken met de zonnebloemolie. Breng op smaak met peper en zout. Snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes van 1/2 cm. Pers de knoflook of snijd fijn.
Tip: Courgette behoort tot de vruchtgroenten zoals komkommer, pompoen en tomaat en is rijk aan ijzer, vitamine C en calcium.
Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg de ui toe en bak 3 minuten. Voeg de courgette toe, breng op smaak met peper en zout en bak 5 minuten. Voeg de helft van de knoflook en de oregano, tomatenpuree en 1/2 tl kaneel per persoon toe (zie Tip). Roer goed en bak nog 2 minuten mee.
Tip: Is niet iedereen liefhebber van kaneel in hartige gerechten? Laat het dan achterwege of proef de saus eerst en voeg het daarna naar smaak toe.
Voeg de rode splitlinzen, de zwarte balsamicoazijn, de tomatenblokjes, de bouillon en de bruine suiker toe aan de hapjespan. Breng al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat 20 - 25 minuten zachtjes koken (zie Tip). Roer regelmatig door zodat de linzen niet aanbakken.
Tip: Voeg eventueel 1 el water per persoon toe indien de saus te droog wordt.
Leg ondertussen de aubergineplakjes op een bakplaat met bakpapier. Rooster 10 – 15 minuten in de oven. Meng in een kleine kom de overige olijfolie en de overige knoflook tot een knoflookolie. Breng op smaak met peper en zout. Halveer het broodje en besprenkel elke helft met de knoflookolie (zie Tip).
Tip: Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan 1/2 broodje per persoon. Gebruik het overige broodje om te doppen in de soep of maak er de volgende dag nog een knoflookbroodje van.
Schep het tomatenmengsel in een ovenschaal en leg de aubergineplakken op het mengsel. Besmeer de aubergine met de crème fraîche en bestrooi met de geraspte oude kaas. Bak de moussaka nog 5 – 6 minuten in de oven en leg in de laatste 2 – 3 minuten het knoflookbrood erbij.
Verdeel de moussaka over diepe borden. Serveer met het knoflookbrood.
Tip: Deze maaltijd zit door de splitlinzen, het broodje en de grote hoeveelheid groente vol ijzer. Dat is belangrijk voor een energiek gevoel. Vooral voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om er op te letten dat je genoeg ijzer binnenkrijgt.