Steak met aardbei-balsamicosaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Steak met aardbei-balsamicosaus

Steak met aardbei-balsamicosaus

met knoflook-aardappelpuree en zuurkool met appel

Receptontwikkelaar Chiara: "Een van mijn favoriete groenten om mee te koken in de winter is zuurkool! Door de fermentatie krijgt het namelijk veel smaak. Om het zure van de zuurkool voor iedereen toegankelijk te maken, heb ik er in dit recept voor gekozen om het te combineren met zoetere elementen zoals appel, bruine suiker en onze aardbei-balsamicosaus."

Allergenen:
Selderij

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd25 minuten
Oventijd20 minuten
NiveauMakkelijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

125 gram

Zuurkool

1 stuk(s)

Gemarineerde steak

(Bevat Selderij Kan bevatten Eieren, Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Sesamzaad, Soja)

250 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Ui

25 ml

Aardbeiensaus

½ stuk(s)

Appel

1 stuk(s)

Knoflookteen

Zelf toevoegen

2.5 el

[Plantaardige] boter

1

[Plantaardige] melk

2 tl

Mosterd

½ el

Zwarte balsamicoazijn

½ el

Bruine basterdsuiker

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3230 kJ
Energie (kcal)772 kcal
Vetten35.3 g
waarvan verzadigd21.6 g
Koolhydraten73.3 g
waarvan suikers25 g
Vezels14.4 g
Eiwitten32.9 g
Zout2.9 g

Benodigdheden

Pan
Sieb
Koekenpan
Aardappelstamper
Aluminiumfolie

Instructies

Voorbereiden
1
  • Schil of was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken. Voeg toe aan een pot en zet onder water. Kook de aardappelen 10 minuten.
  • Pel de knoflookteen en voeg het toe aan de pot, kook nog 5 minuten. Houd 30 ml kookvocht per persoon apart. Giet af en houd apart.
  • Snijd de ui in halve ringen. Verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. 
  • Giet de zuurkool af en spoel af onder koud water.
Puree maken
2
  • Verhit een klontje boter in een pan op middelhoog vuur. Bak de appel 2 - 3 minuten.
  • Zet het vuur laag en roer de suiker erdoor, laat 1 minuut karamelliseren.
  • Voeg de zuurkool toe en laat 6 minuten zachtjes koken.
  • Voeg een klontje boter toe en laat nog 2 minuten koken. Breng op smaak met peper en zout.
  • Stamp de aardappelen en knoflook met een klontje boter, de mosterd en een scheutje melk tot een puree. Breng op smaak met peper en zout.
Steak bakken
3
  • Verhit een klontje boter in een pan op middelhoog vuur. Bak, wanneer de boter goed heet is, de steak 1 - 3 minuten per kant (zie Tip).
  • Haal uit de pan en breng op smaak met peper en zout. Laat minimaal 3 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Bak de ui in dezelfde pan 2 - 3 minuten op middelhoog vuur.

Tip: Bak de steak naar smaak langer of korter, afhankelijk van hoe rood je hem wilt hebben.

Serveren
4
  • Voeg de aardbeiensaus, de zwarte balsamicoazijn en het achtergehouden kookvocht toe aan de pan Meng goed en laat 2 minuten zachtjes indikken. Zet dan het vuur uit. Roer er een klontje boter door en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de steak in reepjes. Serveer de aardappelpuree op borden en leg de steak erbovenop. Serveer de zuurkool ernaast.
  • Besprenkel de steak met de aardbeiensaus met balsamico.